Национална библиотека Бутана

С Википедије, слободне енциклопедије
Национална библиотека Бутана
Druk Gyelyong Pedzö
Национална библиотека Бутана, Тимбу
Оснивање1967.
ЛокацијаТимбу,
 Бутан
ДиректорHarka B. Gurung
(од 2010)
Запослени35
Веб-сајтwww.library.gov.bt

Национална библиотека Бутана (џонгкански:འབྲུག་རྒྱལ་ཡོངས་དཔེ་མཛོད།, енгл. National Library of Bhutan་), се налази у Тимбу, главном граду Бутана. Онована је 1967. године ради очувања и промоције богатог културног и верског наслеђа Бутана.

Историја[уреди | уреди извор]

Унутрашњост библиотеке

Библиотека је први пут основана под патронатом краљице Аши Пунцо Чаден (1911—2003) 1967. године и поседовала је мали фонд драгоцених текстова. Библиотека је првобитно смештена у централној кули Ташичоџонга. Касније, како је растао фонд библиотеке, она је премештена у Тимбу. Нова здграда у којој је смештена библиотека грађена је у традиционалној Џонгкашкој архитектури. Трошкови изградње овог објекта је у потпуности сносила влада Бутана без иностране помоћи. Зграда је завршена 23. новембра 1984. године, а библиотека је почела са радом крајем те године.

Крајем XX века библиотека је поседовала око 10.000 књига.[1]

Национална архива[уреди | уреди извор]

Архива са леве стране и библиотека са десне стране

Архив је институција која чува и штити архивску грађу. Он је одговоран за очување прошлости Бутана за будуће генерације које долазе.

У јулу 2000. године влада Данске потписала је споразум са владом Бутана како би пружила помоћ у изградњи модерне архивске зграде. Ова приземна зграда, која је завршена 2004. године је опремљена савременом безбедносном техником и противпожарни системом, као системима који регулушу температуру и влажност.

У архиви су смештени најважнији документи из прошлости Бутана, стара писма и око 7.000 важних фотографија. У архиви се такође држе и микрофилмови.

Види још[уреди | уреди извор]

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Graham P. Cornish, Bibliothèques nationales : Problématique dans les pays aux bibliothèques encore peu développées, 1999. стр. 64-67.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]