Портал:Бутан

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Портал Бутан

Flag of Bhutan.svg
Ово је портал који се бави темама блиско везаним за азијску државу Бутан.

Краљевина Бутан је континентална држава у јужној Азији. На југу, истоку и западу се граничи са Индијом, док се на северу граничи са Кином. Налази се на источном ободу Хималаја.

Бутан је био подељен на низ независних територија до 17. века када их је ујединио Шабдрунг Нгаванг Намгјал. У раном 20. веку, Бутан је дошао у контакт са Британском империјом, након чега је наставио јаке билатералне односе са Индијом до своје независности. Влада предузима мере за очување националне културе, традиције, идентитета и природе кроз концепт Бруто национална срећа. По истраживању магазина Businessweek становници Бутана су најсрећнији становници у Азији и осми најсрећнији становници неке земље у свету.

Бутанов пејзаж варира од суптропских равница на југу до високих Хималаја на северу, које на неким местима прелазе и 7.000 метара надморске висине. Према подацима из 2009. у Бутану живи 691.141 становника. Државна религија у Бутану је Вађрајана будизам. Већина становништва су будисти, а друга по величини религија је хиндуизам. Главни град је Тимбу. Укупна површина државе је 38.394 km².

Бутан је члан Уједињених нација и Јужноазијског удружења за међународну сарадњу.

Више о Бутану...

Изабрани чланак

Манастир Џакар-џонг

Џакар (џонгкански: བྱ་དཀར།; енгл. Jakar) је град у централном Бутану и административни центар је провинције Бумтанг. Сам назив Џакар се отприлике преводи као бела птица. Град је познат по будистичким манастирима.

Џакар се налзи у долини Бумтанг, у гевогу Чокхор у централном Бумтангу. Међутим, административно Џакар је посебан општина унутар гевога. Административна канцеларија за Чокхор Гевог се налази у северном предграђу Џакара. У Џакару према подацима из 2005. године живи 772 становника.

Северно од Џакара налати се Вангчук Сентенијал парк, заштићено подручје Бутана.

Будући да се налази у пространом и шумом покривена Бумтанг долином, област је такође популарна туристичка дестинација. У граду постоји неколико хотела, гостинских кућа и трговинских радњи.

Даље...

Изабрана слика

Категорије

Биографија

BhutanroyalvisitNovember 21, 2011 -3.jpg

Џецун Пема (џонгкански:རྗེ་བཙུན་པདྨ་, енгл. Jetsun Pema; рођена 4. јуна 1990. у Бутану) је краљица Бутана и жена краља Џигме Хесара Намгјела Вангчука.

Краљица Џецун Пема је рођена 4. јуна 1990. у Тимбу. По старости је друга од петоро деце. Основно образовање завршила је у главном граду Бутана, да би даље образовање наставила у Индији где је учила историју, географију, економију и сликарство. Дипломирала је на вишој школи 31. марта 2008. године. Високо образовање је наставила уписом на колеџ у Лондону где је студирала међународне односе и психологију и историју уметности као додатне предмете. Док је отварао седницу парламента у петак, 20. маја 2011, краљ Џигме Хесар Намгјел Вангчук је објавио своју веридбу са Џецун Пемом. Они су се венчали 13. октобра 2011. у манастиру Пунакха-џонг. Краљевско венчање је највећи медијски догађај у историји. Церемонија краљевског венчања одржана је у Пунакхи а затим су уследиле посете различитим деловима земље. Током церемоније краљ је примио круну из светог храма Џонг и даривао је круну Џецун Пеми, чиме је она формално проглашена за краљицу.

Даље...

Занимљивости

Да ли знате...
 • ...да су по истраживању магазина Businessweek становници Бутана најсрећнији становници у Азији и осми најсрећнији становници неке земље у свету?
 • ...да је Тимбу јединствен по томе што је једини главни град на свету у ком нема семафора?
 • ...да је Монархија Бутана основана 1907. године од стране Династије Вангчук?
 • ...да владар Бутана носи титулу Краљ змаја?
 • ...да је национални дан Бутана 17. децембра?
 • Уредници

  Ако желите да помогнете у уређивању портала, допишите своје име.

  1. Марко Станојевић

  Остали портали