Пређи на садржај

Портал:Бутан

С Википедије, слободне енциклопедије

Портал Бутан

Ово је портал који се бави темама блиско везаним за азијску државу Бутан.

Краљевина Бутан је континентална држава у јужној Азији. На југу, истоку и западу се граничи са Индијом, док се на северу граничи са Кином. Налази се на источном ободу Хималаја.

Бутан је био подељен на низ независних територија до 17. века када их је ујединио Шабдрунг Нгаванг Намгјал. У раном 20. веку, Бутан је дошао у контакт са Британском империјом, након чега је наставио јаке билатералне односе са Индијом до своје независности. Влада предузима мере за очување националне културе, традиције, идентитета и природе кроз концепт Бруто национална срећа. По истраживању магазина Businessweek становници Бутана су најсрећнији становници у Азији и осми најсрећнији становници неке земље у свету.

Бутанов пејзаж варира од суптропских равница на југу до високих Хималаја на северу, које на неким местима прелазе и 7.000 метара надморске висине. Према подацима из 2009. у Бутану живи 691.141 становника. Државна религија у Бутану је Вађрајана будизам. Већина становништва су будисти, а друга по величини религија је хиндуизам. Главни град је Тимбу. Укупна површина државе је 38.394 km².

Бутан је члан Уједињених нација и Јужноазијског удружења за међународну сарадњу.

Више о Бутану...

Изабрани чланак

Национална библиотека Бутана
Национална библиотека Бутана

Национална библиотека Бутана (џонгкански:འབྲུག་རྒྱལ་ཡོངས་དཔེ་མཛོད།, енгл. National Library of Bhutan་), се налази у Тимбу, главном граду Бутана. Онована је 1967. године ради очувања и промоције богатог културног и верског наслеђа Бутана.

Библиотека је први пут основана под патронатом краљице Аши Пунцо Чаден (1911—2003) 1967. године и поседовала је мали фонд драгоцених текстова. Библиотека је првобитно смештена у централној кули Ташичоџонга. Касније, како је растао фонд библиотеке, она је премештена у Тимбу. Нова здграда у којој је смештена библиотека грађена је у традиционалној Џонгкашкој архитектури. Трошкови изградње овог објекта је у потпуности сносила влада Бутана без иностране помоћи. Зграда је завршена 23. новембра 1984. године, а библиотека је почела са радом крајем те године.

Крајем XX века библиотека је поседовала око 10.000 књига.

Даље...

Изабрана слика


Министри Бутана

Категорије

Биографија

Церинг Тобгај
Церинг Тобгај

Церинг Тобгај (џонгкански: ཚེ་རིང་སྟོབས་རྒྱས།; рођен 1965) је председник владе Бутана. На овој функцији се налази од 2013. године. Био је лидер опозиционе Народне демократске партије у Народној скупштини од 2008. до 2013. године. Од 2013. када је је Народна демократска партија победила на изборима постао је премијер.

Церинг Тобгај је рођен у месту Хаа, 19. септембра 1968. године. Средњу школу је завршио у Калимпонгу у Западном Бенгалу, у Индији. Диплому у области машинства стекао је 1990. године на Универзитету Питсбург, а мастер студије у области јавне управе завршио на Универзитету Харвард 2004. године.

Пре него што је почео да се бави политиком био је државни службеник. Каријеру је започео 1991. године у одељењу за Образовање. Године 1998. је основао и предводио Националну техничку обуку и радио као директор у Министарству рада и људских ресурса од 2003. до 2007. године.

Тобгај је један од оснивача Народне демократске партије. Она је прва партије у Бутану, регистрована 1. септембра 2007. године.

Даље...

Занимљивости

Да ли знате...
 • ...да су по истраживању магазина Businessweek становници Бутана најсрећнији становници у Азији и осми најсрећнији становници неке земље у свету?
 • ...да је Тимбу јединствен по томе што је једини главни град на свету у ком нема семафора?
 • ...да је Монархија Бутана основана 1907. године од стране Династије Вангчук?
 • ...да владар Бутана носи титулу Краљ змаја?
 • ...да је национални дан Бутана 17. децембра?
 • Уредници

  Ако желите да помогнете у уређивању портала, допишите своје име.

  1. Марко Станојевић

  Остали портали