Портал:Бутан

Из Википедије, слободне енциклопедије
уредиПортал Бутан
Flag of Bhutan.svg
Ово је портал који се бави темама блиско везаним за азијску државу Бутан.

Краљевина Бутан је континентална држава у јужној Азији. На југу, истоку и западу се граничи са Индијом, док се на северу граничи са Кином. Налази се на источном ободу Хималаја.

Бутан је био подељен на низ независних територија до 17. века када их је ујединио Шабдрунг Нгаванг Намгјал. У раном 20. веку, Бутан је дошао у контакт са Британском империјом, након чега је наставио јаке билатералне односе са Индијом до своје независности. Влада предузима мере за очување националне културе, традиције, идентитета и природе кроз концепт Бруто национална срећа. По истраживању магазина Businessweek становници Бутана су најсрећнији становници у Азији и осми најсрећнији становници неке земље у свету.

Бутанов пејзаж варира од суптропских равница на југу до високих Хималаја на северу, које на неким местима прелазе и 7.000 метара надморске висине. Према подацима из 2009. у Бутану живи 691.141 становника. Државна религија у Бутану је Вађрајана будизам. Већина становништва су будисти, а друга по величини религија је хиндуизам. Главни град је Тимбу. Укупна површина државе је 38.394 km².

Бутан је члан Уједињених нација и Јужноазијског удружења за међународну сарадњу.

Више о Бутану...
уредиИзабрани чланак
Bhutan Gross National Happiness.jpg

Бруто национална срећа је концепт који је настао 1972. године у Бутану као идеја тадашњег бутанског краља. Бутан је тада још био затворена земља на падинама Хималаја. Идеја представља противтежу бруто националном производу као индикатору развоја који указује само на економску компоненту развоја. Бруто национална срећа је концепт и потенцијални индикатор у оквиру кога се врше истраживања квалитативног типа у виду упитиника. У тим упитницима се испитаницима поставља мноштво питања у вези њиховог задовољства животом, а резултате је могуће комбиновати и са квантитативним индикаторима. Постоји неколико варијанти индекса среће који су предмет истраживања и међународних конференција на ову тему.

Даље...

уредиИзабрана слика
Ha-Dzong Bhutan.jpg

Седиште војске Бутана. Објекат је саграђен 1913. године
уредиКатегорије
уредиБиографија
Jigme Dorji Wangchuck.jpg

Џигме Дорџи Вангчук (џонгкански:Jigme Dorji Wangchuck Name.svg, енгл. Jigme Dorji Wangchuck, 19281972) је трећи краљ Бутана. Владао је двадесет година.

Почео је да отвора Бутан према спољном свету, модернизовао државу и начинио је прве кораке ка демократизацији. Након што је наследио свога оца Џигме Вангчука укинуо је феудализам и ропство и ослободио преостале кметове. Увео је неке модерне изуме као што су била возила са точковима, јер су до тада људи своје производе преносили ручно. Основао је високи суд и реорганизовао судски систем. Године 1953. основао је Народну скупштину Бутана (Tshogdu).

Током почетка његове владавине изграђен је план економског развоја. Године 1961. представљен је петогодишњи план економског развоја. Створио је први савет министара 1968. године. Бутан се 1963. прикључио Плану Коломбо. За двадесет година своје владавине изградио је 1770 km путева, број школа је порастао на сто две и основано је шест болница.

Даље...

уредиЗанимљивости
Да ли знате...
  • ...да су по истраживању магазина Businessweek становници Бутана најсрећнији становници у Азији и осми најсрећнији становници неке земље у свету?
  • ...да је Тимбу јединствен по томе што је једини главни град на свету у ком нема семафора?
  • ...да је Монархија Бутана основана 1907. године од стране Династије Вангчук?
  • ...да владар Бутана носи титулу Краљ змаја?
  • ...да је национални дан Бутана 17. децембра?
уредиУредници

Ако желите да помогнете у уређивању портала, допишите своје име.

  1. Марко Станојевић
уредиОстали портали