Портал:Бутан

Портал Бутан

Flag of Bhutan.svg
Ово је портал који се бави темама блиско везаним за азијску државу Бутан.

Краљевина Бутан је континентална држава у јужној Азији. На југу, истоку и западу се граничи са Индијом, док се на северу граничи са Кином. Налази се на источном ободу Хималаја.

Бутан је био подељен на низ независних територија до 17. века када их је ујединио Шабдрунг Нгаванг Намгјал. У раном 20. веку, Бутан је дошао у контакт са Британском империјом, након чега је наставио јаке билатералне односе са Индијом до своје независности. Влада предузима мере за очување националне културе, традиције, идентитета и природе кроз концепт Бруто национална срећа. По истраживању магазина Businessweek становници Бутана су најсрећнији становници у Азији и осми најсрећнији становници неке земље у свету.

Бутанов пејзаж варира од суптропских равница на југу до високих Хималаја на северу, које на неким местима прелазе и 7.000 метара надморске висине. Према подацима из 2009. у Бутану живи 691.141 становника. Државна религија у Бутану је Вађрајана будизам. Већина становништва су будисти, а друга по величини религија је хиндуизам. Главни град је Тимбу. Укупна површина државе је 38.394 km².

Бутан је члан Уједињених нација и Јужноазијског удружења за међународну сарадњу.

Више о Бутану...

Изабрани чланак

Serbia Bhutan Locator.png

Република Србија и Краљевина Бутан успостављају званичне дипломатске односе 2011. године. Седиште српског амбасадора је у Њу Делхију у Индији.

Први контакти успостављени су у мају на маргинама мултилатералног скупа на Балију. На састанку земаља покрета несврстаних који је одржан у септембру 2011. у Београду, премијер Мирко Цветковић и министар спољних послова Вук Јеремић примили су делегацију Бутана коју је предводио изасланик премијера Бутана. Истог месеца су Вук Јеремић и тадашњи в.д министар иностраних послова Д. Пенџо имали билатералне сусрете у Њујорку.

Одлуку о успостављању дипломатских односа са Бутаном потписао је премијер Србије Мирко Цветковић 10. новембра, а одлука је ступила на снагу 24. новембра 2011. године. Званично су дипломатски односи успотављени 9. децембра од стране страних представника двеју држава при Уједињеним нацијама, Феодора Старчевића и Лату Вангчука.

Даље...

Изабрана слика

Категорије

Биографија

Џигме Вангчук

Џигме Вангчук (џонгкански:Jigme Wangchuck Name.svg, енгл. Ugyen Wangchuck, 19051952) је други краљ Бутана. Владао је двадесет и шест година.

Најстарији је син краља Уген Вангчука и студирао је енглеску, хиндуистичку и будистичку књижевност.

Под његовом владавином Бутан је био готово потпуно изолован од остатка света. Одржавао је везе само са Британском Индијом и Индијом. Наследио га је син Џигме Дорџи Вангчук.

Даље...

Занимљивости

Да ли знате...
 • ...да су по истраживању магазина Businessweek становници Бутана најсрећнији становници у Азији и осми најсрећнији становници неке земље у свету?
 • ...да је Тимбу јединствен по томе што је једини главни град на свету у ком нема семафора?
 • ...да је Монархија Бутана основана 1907. године од стране Династије Вангчук?
 • ...да владар Бутана носи титулу Краљ змаја?
 • ...да је национални дан Бутана 17. децембра?
 • Уредници

  Ако желите да помогнете у уређивању портала, допишите своје име.

  1. Марко Станојевић

  Остали портали