Пређи на садржај

Перлит (супстрат)

С Википедије, слободне енциклопедије
Полузреле резнице пободене у супстрат од перлита.
Вреће са перлитом.

Перлит је природни вулкански материјал, алумосиликат. У производњи садног материјала употребљава се као замена за песак тако што се претходно жари на 1000оC што му даје зрнасту структуру идеалну за ожиљавање резница.

Светлосиве је боје са димензијама зрна од 3 до 8 mm; лак је, стерилан, без пуферних особина и размене катиона уз истовремену одличну аерацију и дренажу (честице садрже ваздух у 98% запремине). Већи део тог ваздуха је затворен и неприступачан резницама; pH је од 6-7,5.

Начин коришћења

[уреди | уреди извор]

Перлит може да се користи самостално, али је за ожиљавање дрвенастих врста боља мешавина са тресетом. Тресет повећава капацитет за воду и даје резницама бољу стабилност. Перлит је повољно окружење за чување луковица, кртола и ризома. Олакшава одржавање травњака; уношење експандираног перлита у земљиште пре сетве смањује појаву забаривања и исушивања травњака као и сабијања земљишта.

Литература

[уреди | уреди извор]
  • Грбић, М. (2004): Производња садног материјала - Вегетативно размножавање украсног дрвећа и жбуња. Универзитет у Београду. Београд ISBN 86-7602-009-4