Генерал војске САД — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Уклањање сувишних унутрашњих веза
м Бот: исправљена преусмерења
Ред 6: Ред 6:
* [[Џорџ Вашингтон]] је именован постхумно [[1976]]. током Америчке прославе двестогодишњице од оснивања [[Сједињене Америчке Државе|Сједињених Америчких Држава]].<ref name="PL-Washington">[https://en.wikisource.org/wiki/Public_Law_94-479 Јавни закон 94-479 од 19. Јануара 1976. {{en}}]</ref>
* [[Џорџ Вашингтон]] је именован постхумно [[1976]]. током Америчке прославе двестогодишњице од оснивања [[Сједињене Америчке Државе|Сједињених Америчких Држава]].<ref name="PL-Washington">[https://en.wikisource.org/wiki/Public_Law_94-479 Јавни закон 94-479 од 19. Јануара 1976. {{en}}]</ref>


[[Даглас Мекартур]] је предлаган за унапређење у овај чин, за време и после [[Други светски рат|Другог светског рата]] али то није никада урађено.
[[Даглас Макартур|Даглас Мекартур]] је предлаган за унапређење у овај чин, за време и после [[Други светски рат|Другог светског рата]] али то није никада урађено.


Овај војни чин је Америчкој војсци виши у односу на генерала армије, [[генерал ваздухопловства|генерала ваздухопловства]] и [[адмирал флоте|адмирала флоте]] а једнак је чину [[адмирал морнарице|адмирала морнарице]]. Именовање генерала Першинга је значило његово уздизање до ранга заменика врховног команданта у овом случају одмах испод [[Председник САД|председника]]. Еквивалент овом чину је чин [[генералисимус]]а.
Овај војни чин је Америчкој војсци виши у односу на генерала армије, [[генерал ваздухопловства|генерала ваздухопловства]] и [[адмирал флоте|адмирала флоте]] а једнак је чину [[адмирал морнарице|адмирала морнарице]]. Именовање генерала Першинга је значило његово уздизање до ранга заменика врховног команданта у овом случају одмах испод [[председник Сједињених Америчких Држава|председника]]. Еквивалент овом чину је чин [[генералисимус]]а.


== Табела рангирања чинова генерала ==
== Табела рангирања чинова генерала ==

Верзија на датум 2. јануар 2015. у 00:43

Ознаке за чин Генерала Војске САД коју је користио Џон Першинг од 1919. године.[а]

Генерал војске САД (енгл. General of the Armies) или Генерал војске Сједињених Америчких Држава (енгл. General of the Armies of the United States) је највиши војни чин у Оружаним снагама Сједињених Америчких Држава. Чин је виши од највишег активног ратног чина генерала армије. Овај чин је тренутно неактиван од 1948. године.

Само два човека су унапређена у овај чин, један за живота а други постхумно то су:

Даглас Мекартур је предлаган за унапређење у овај чин, за време и после Другог светског рата али то није никада урађено.

Овај војни чин је Америчкој војсци виши у односу на генерала армије, генерала ваздухопловства и адмирала флоте а једнак је чину адмирала морнарице. Именовање генерала Першинга је значило његово уздизање до ранга заменика врховног команданта у овом случају одмах испод председника. Еквивалент овом чину је чин генералисимуса.

Табела рангирања чинова генерала

Генерал војске САД[б]
Генерал армије[в]
Генерал
Генерал потпуковник
Генерал мајор
Бригадни генерал

Види још

Напомене

  1. ^ Першинг је био овлашћен да сам сачини ознаке које ће носити уз овај чин, и он је изабрао да носи четири златне звезде до краја своје каријере.
  2. ^ Неодобрена ознака за чин генерала војске, представљена 1956. године. Чин је неактиван а у овом облику није ни одобрен.
  3. ^ Чин уведен 1944. године. Додељује се само током светских ратова.

Референце