Свети Пантелејмон — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
мНема описа измене
мНема описа измене
Ред 15: Ред 15:
|празник=[[27. јул]]а по [[јулијански календар|јулијанском]], [[9. август]]а по [[грегоријански календар|грегоријанском календару]]).
|празник=[[27. јул]]а по [[јулијански календар|јулијанском]], [[9. август]]а по [[грегоријански календар|грегоријанском календару]]).
}}
}}
'''Свети Пантелејмон''' или '''свети Пантелија''' ({{lang-el|Παντελεήμων}} = пун самилости, свеосећајан) родом је из [[Никомедија|Никомидије]] (данашњи град [[Измит]] у [[Турска|Турској]]), од оца незнабошца и мајке хришћанке.<ref name="Данас Свети Пантелејмон">[http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=44315 Радио телевизија Републике Српске: Данас Свети Пантелејмон, 09.08.2011.] {{ср}}</ref> Као младић, изучио је лекарске науке. Једнога слепца, којег су лекари узалуд лечили, он излечи именом [[Исус|Христовим]]. Лекари га оптужише цару [[Максимијан]]у, пред којим се он објави хришћанином и пред ким на исти начин као и слепца излечи једног одузетог човека. Цар Светог Пантелејмона стави на муке, али Господ му се јављао неколико пута и исцељивао га је. На крају, на губилишту, он клече на молитву. Џелат га удари мачем по врату, али мач се поломи. И није га могао посећи док није завршио молитву и сам рекао да га посеку.
'''Свети Пантелејмон''' или '''свети Пантелија''' ({{lang-el|Παντελεήμων}} = пун самилости, свеосећајан) родом је из [[Никомедија|Никомидије]] (данашњи град [[Измит]] у [[Турска|Турској]]), од оца незнабошца и мајке хришћанке.<ref name="Данас Свети Пантелејмон">[http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=44315 Радио телевизија Републике Српске: Данас Свети Пантелејмон, 09.08.2011.] {{ср}}</ref> Његово име добијено по рођењу "Пантелеон", преводи се као "лав у свему".<ref>"Православље", Београд 2007.</ref>
Као младић, изучио је лекарске науке. Једнога слепца, којег су лекари узалуд лечили, он излечи именом [[Исус|Христовим]]. Лекари га оптужише цару [[Максимијан]]у, пред којим се он објави хришћанином и пред ким на исти начин као и слепца излечи једног одузетог човека. Цар Светог Пантелејмона стави на муке, али Господ му се јављао неколико пута и исцељивао га је. На крају, на губилишту, он клече на молитву. Џелат га удари мачем по врату, али мач се поломи. И није га могао посећи док није завршио молитву и сам рекао да га посеку.


Свети Пантелејмон је пострадао [[304]]. године. Мошти су му чудотворне. Призива се у молитвама при водоосвећењу и [[јелоосвећење|јелеосвећењу]].
Свети Пантелејмон је пострадао [[304]]. године. Мошти су му чудотворне. Призива се у молитвама при водоосвећењу и [[јелоосвећење|јелеосвећењу]].

Верзија на датум 11. август 2019. у 13:25

Свети Пантелејмон
фреска Св. Пантелејмона;
црква у Кориносу
Лични подаци
Датум рођењаоко 275
Место рођењаНикомидија у Витинији,
Датум смрти304?
Место смртиНикомидија,
Световни подаци
Поштује се уангликанској, римокатоличкој и православним црквама
Празник27. јула по јулијанском, 9. августа по грегоријанском календару).

Свети Пантелејмон или свети Пантелија (грч. Παντελεήμων = пун самилости, свеосећајан) родом је из Никомидије (данашњи град Измит у Турској), од оца незнабошца и мајке хришћанке.[1] Његово име добијено по рођењу "Пантелеон", преводи се као "лав у свему".[2]

Као младић, изучио је лекарске науке. Једнога слепца, којег су лекари узалуд лечили, он излечи именом Христовим. Лекари га оптужише цару Максимијану, пред којим се он објави хришћанином и пред ким на исти начин као и слепца излечи једног одузетог човека. Цар Светог Пантелејмона стави на муке, али Господ му се јављао неколико пута и исцељивао га је. На крају, на губилишту, он клече на молитву. Џелат га удари мачем по врату, али мач се поломи. И није га могао посећи док није завршио молитву и сам рекао да га посеку.

Свети Пантелејмон је пострадао 304. године. Мошти су му чудотворне. Призива се у молитвама при водоосвећењу и јелеосвећењу.

По њему је 1996. године у Крагујевцу код насеља Станово подигнута црква. Посвећени су му бројне цркве и манастири.

Референце

Спољашње везе