Жан-Оноре Фрагонар — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м r2.7.1) (Бот Додаје: nn:Jean-Honoré Fragonard
м r2.5.2) (Робот додаје: an:Jean-Honoré Fragonard
Ред 31: Ред 31:
[[Kategorija:Umrli 1806.]]
[[Kategorija:Umrli 1806.]]


[[an:Jean-Honoré Fragonard]]
[[arz:جان اونريه فراجونار]]
[[arz:جان اونريه فراجونار]]
[[az:Jan Onore Fraqonar]]
[[az:Jan Onore Fraqonar]]

Верзија на датум 5. април 2011. у 11:52

Љуљачка уље на платну, 1767., Лондон

Жан-Оноре Фрагонар (франц. Jean-Honoré Fragonard; * 5. април 1732, Грасе – † 22. август 1806, Париз) је био француски сликар и графичар рококоа; јединствена личност галантног сликарства 18. века; велики мајстор боје које вибрирају у светлости.

Живот и дело

Још као ученик Франсоа Бушеа и Жан-Батист-Симеон Шардена освојио је сликарску награду за своје бројне студије и цртеже Рима. Из тог раздобља постигао је успех класицистички конципираном композицијом. Под утицајем својих учитеља и њихова осјећаја за фигуративну рококо културу с надахнутом лакоћом стила и елегантним приступом темама удахнуо је нов живот покрету рококоа.

Напустио је историјско сликарство и већином је сликао ведре и љупке рококо сцене малога формата, еротске призоре и љубавне сусрете, велике декоративне паное, породичне и рустичне идиле, религиозне призоре, портрете и пасторалне пејзаже које је сликао директно у природи у околици Париза и у Прованси. Бакрорезима је илустрирао бројна књижевна дела.

Његов снажно изражени натурализам подсећа на холандског мајстора Халса и зрели Рембрантов стил, а његова дела се сматрају за најрепрезентативнија уметничка остварења свог доба. Био је виртуозни импровизатор који је одлучно поступао с бојом коју је наносио у богатим слојевима, а брзим потезима киста изразио је непосредност својих ликова.

Галерија

Извори

  1. чланак је делом или у потпуности преузет из хрварске Википедије

Спољашње везе