Франс Халс

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Франс Халс
Hals - Self-Portrait copy.jpg
Копија аутопортрета Франса Халса
Датум рођења 1582
Место рођења Антверпен
Датум смрти 26. август 1666.(1666-08-26) (85/86 год.)
Место смрти Харлем
Франс Халс: „Вилем Крес“ стара Пинакотека Минхен

Франс Халс (холандски: Frans Hals; рођен између 1580. и 1585. у Антверпену, умро 29. августа 1666. у Харлему) био је један од познатијих фламанских портретиста прве половине 17. века.

Биографија[уреди]

Франс Халс син од Франхојса Халса (Franchoys Hals) из Мехелна (Mecheln) и мајке Адриентген ван Гертенрик (Adriaentgen van Geertenryck). Отац му је био произвођач тканина (Ткач). 1585. град Антверпен је био преузет од стране Шпанско-Хабзбургске војске, грађани који нису хтели да се покатоличе, били су једноставно приморани да напусте свој родни град. Већина тих избеглица били су занатлије, који су се настанили на подручју данашње Холандије. Већ од 1585. Халсови родитељи нису били уведени у књигу грађана Антверпена. 19. марта 1591. родио се Халсов млађи брат Дирк Халс (Dirck Hals 1591. – 1656.). 1603. за само једно кратко време био је Халс ученик код Карела ван Мандера (Carel van Mander) који је такође потицао из Фламаније. 1610. постаје Франс члан удружења сликара у Харлему које се звало Лукас удружење.

Фамилија[уреди]

Те исте године жени се Франс Халс са Анетје Хармансдр. (Annetje Harmansdr). 2. септембра 1611. родио се први син Хармен Халс (1611—1669). Почетком јуна 1615. умире му супруга, након рођења другог сина. Анетје је сахрањена на једном гробљу где су се сахрањивали само сиромашни. Током читавог свог живота Франс Халс је патио од хроничне беспарице, увек је био у заостатку плаћања дугова, како код пекара, тако и код месара, и у сликарском друштву где је био члан, морали су да га судски опомену да би добили своју чланарину. 1616. између октобра и новембра борави Халс поново у Антверпену, а децу је у међувремену оставио код дадиље да се о њима брине. Дадиља га је касније морала да тужи да би добила свој хонорар. 12. фебруара 1617. жени се поново Халс са Лизбет Рејнијерс (Lysbeth Reyniers) са којом је имао осморо деце.

Пет синова који су постали сликари[уреди]

Важније поруџбине почињу тек 1616. са групним сликама од стрељачког друштва. Сваке три године су се официри градске милиције опраштали од те војничке службе, са једном великом свечаношћу. За успомену са тог заједничког служења, ти официри су на једном групном банкету усликавани од стране разних сликара. У то време постојале су две групе милицијске војске: Св. Хадријан (St. Hadrians) и Св. Ђорђе (St. Georg), код задњег је Халс добровољно служио као одборник и од њих добива прву велику наруџбину.

Дела[уреди]

Франс Халс: „Вилхелм ван Хејтујцен“ стара Пинакотека Минхен

Франс Халс у своје доба није био тако славан, али је зато био поштован. Портрети су били уско повезане поруџбине, које су се на далеко пружале чак и изван граница Харлема, за клијентелу коју је он временом стекао. Пуно његових модела били су јако познате личности из свакодневног живота, културе и уметности. Сликани су само чланови из високог друштва, као и представници из књижевности, учењаци, сликари, проповедачи и свештеници, а да не заборавимо да је имао част да портретира славног филозофа Рене Декарта 1649. Пред саму његову смрт.

Његови важнији портрети су слике из Харлемског стрељачког удружења које је он сликао након 1616. па све до 1637. када су напрасно престале да буду актуелне у целој Холандији. Халс се тада оријентише на мотиве као што су пијанци, цигани и жене у свакодневном послу а такође и многобројни дечји мотиви. Након смрти Петера Паула Рубенса, 1640. године и Антониса ван Дајка (Anthonis van Dyck), 1641. године, Франс Халс постаје један од важнијих сликара портрета у целој Холандији и са тиме осигурава своје интернационално признање.

Ученици[уреди]

Међу његовим славним ученицима припадају следећи сликари:

Позната дела[уреди]

Међу његовим сликама посебно су познате:

  • „Банкет официра Св. Ђорђа-стрељачко друштво“ из 1616. године
  • „Банкет официра Св. Хадријана-стрељачко друштво“ из 1626. године
  • „Ромелпот свирач“ из 1618. и 1622. који је изведен у две варијанте, прва је са петоро деце а друга са шесторо деце.

Многи каснији импресионистички сликари су у Франс Халсу видели претечу импресионизма. Франс Халс је умро 29. августа 1666. у Харлему а сахрањен је 1. септембра у цркви Св. Баво уз велике почасти.


Спољашње везе[уреди]