Драгачевски сабор — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м r2.6.4) (Робот мења: en:Guča Trumpet Festival
м iw
Ред 51: Ред 51:
[[en:Guča Trumpet Festival]]
[[en:Guča Trumpet Festival]]
[[ja:ドラガチェヴォの集い]]
[[ja:ドラガチェヴォの集い]]
[[sh:Dragačevski sabor]]

Верзија на датум 1. септембар 2011. у 10:21

Драгачевски сабор
Споменик трубачу у Гучи
Основан1961.
Типмузички
ЛокацијаСрбија Гуча, Србија
Веб-сајт
www.gucasabor.com

Драгачевски сабор је годишњи трубачки фестивал и фестивал фолклора и народног стваралаштва који се одржава у Гучи, у региону Драгачево. Неколико стотина хиљада посетилаца,[1] из Србије и иностранства, сваке године посети село са неколико хиљада становника. Године 2005. је снимљен документарни филм о овом фестивалу, Гуча!

Историја сабора

Први Драгачевски сабор у Гучи почео је сасвим скромно, средином октобра 1961. године, када су учествовала четири оркестра. Замислио га је дугогодишњи новинар „Дуге“ Благоје Блажа Радивојевић. Велики допринос у осмишљавању ове приредбе дао је писац Бранко В. Радичевић, који је фестивалу дао име „Велики (народни) сабор »Са Овчара и Каблара«“.

За фестивал су заслужни и музички прегаоци Миодраг Васиљевић, Драгољуб Јовашевић, Драгослав Девић, Живојин Здравковић, Бора Илић, Будимир Гајић, војни музичар Миломир Милетић из Тијања и два Драгачевца, Властимир Лала Вујовић и Никола Ника Стојић.

На наговор Бранка В. Радичевића, у популарисање српске трубе укључио се и лист „Вечерње новости“, који је годинама касније наставио да додељује „Златну трубу“ најпопуларнијем трубачу на Сабору.

Референце

  1. ^ „48. Sabor trubača u Guči | ZABAVA | AutoBrief.com”. Приступљено 2011-06-16. 

Спољашње везе

Галерија