Труба

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Труба
Trumpet 1.jpg
Б труба
Класификација

плехани инструмет

Труба, скраћено Trb. (може се још и срести, често у рукописним примерима, скраћеница Trp. према енглеском називу), је регистарски највиши лимени дувачки инструмент, светлог и продорног звука, који је од давнина кориштен за војничке сигнале и свечане фанфаре, па је то оставило битан траг на његовом основном карактеру и типичним начинима употребе у музици. Ипак, труба је и изражајни мелодијски инструмент, а захваљујући усавршеном механизму вентила и у извођачкој техници достиже завидан виртуозитет, која се посебно истиче у џез-музици. Ту је нарочито честа, иако и другде уобичајена, употреба сордине (види: лимени дувачки инструменти).

Инструменти слични труби су током историје били кориштени за сигнално средство у биткама или у лову, са примерима такве употребе датираним још од 1.500 п. н. е.; они су почели да се користе као музички инструменти тек у касном 14. или раном 15. веку.[1] У својој веома дугој историји, која залази далеко у античко доба, инструменти типа трубе задуго су могли да изводе тонове само једног аликвотног низа (тзв. природна труба), па су грађене у различитим регистарским варијантама и величинама. Тек изум и примена вентилног механизма, почетком 19. века, омогућила је слободно и лако извођење свих тонова и битно унапредила извођачку технику, као и употребне могућности трубе.

Труба која се у 18. веку означавала као труба in C имала је стварни звучни обим (зависно од величине) за октаву дубљи од обима данашње трубе in C, односно исти обим као данашња хорна in C (corno alto). С обзиром да се педални тон није могао добити, а да је други тон аликвотног низа био интонативно несигуран, практични обим трубе из класичног периода сводио се углавном на добијање тонова од 3. до 12. аликвотног низа.

Обим трубе

Обим трубе: * in B — звучи велику секунду ниже * in C — звучи како је написано * piccola in D — звучи велику сексту више * piccola in Eb — звучи малу терцу више

Овај писани обим је дат према могућностима савремене трубе са вентилима (односно пистонима). Труба in C звучи како је написано, а најчешће употребљавана труба in B звучи велику секунду ниже него што је записано, па је према томе њен реални звучни обим од е до c3.

Етимологија[уреди]

У енглеском језику реч trumpet је први пут кориштена у касном 14. веку.[2] Реч је проистекла из старофранцуске речи trompette, што је диминутив речи trompe.[2] Реч trump, са значењем „труба“, је први пут кориштена у енглеском око 1300. године. Реч потиче из старофранцуске речи trompe „дуги дувачки инструмент сличан труби“ (12. век), што је сродно са провенкалском речи tromba, италијанском tromba, све од којих вероватно потичу из немачког извора (упоредите старовисоконемачку реч trumpa и старонордијску реч trumba за „трубу“).[3]

Друге врсте труба[уреди]

Труба се јавља и у још неким регистарским варијантама, и то су две најчешће регистарске варијанте мале трубе (ит. trombetta или tromba piccola нем. kleine Trompete, фр. petite trompette, ен. small trumpet, рус. малая труба), која се ретко налази у оркестру, али се користи при извођењу тзв. кларино партије (техника извођења врло високих тонова аликвотног низа, чак до 21. тона) у делима нпр. Ј. С. Баха. Обим звучности јој је од f до c3, а јавља се у две регистарске варијанте in D (звучи велику сексту више) и in Eb (звучи малу терцу више).

Постоје још и тзв. високе трубе у регистарским варијантама in F, in G и in B (тзв. sopranino) која је највиша. Осим тога, постоје и алт-труба in F, која звучи квинту ниже од обима трубе и бас-труба in Eb (звучи велику сексту ниже), in D (звучи малу септиму ниже), in C (звучи октаву ниже) и in B (звучи нону ниже).

Тонови[уреди]

 • C - без притискања вентила
 • Cis/Des - сва три вентила
 • D - први и трећи вентил
 • Dis/Es - други и трећи вентил
 • E - први и други вентил или само трећи
 • F - први вентил
 • Fis/Ges - други вентил или сви вентили притиснути
 • G - без притискања вентила или први и трећи вентил
 • Gis/As - други и трећи вентил
 • A - први и други вентил или само трећи
 • Ais/B - само први вентил
 • Н - само други вентил

Види још[уреди]

Референце[уреди]

 1. ^ „History of the Trumpet (According to the New Harvard Dictionary of Music)”. petrouska.com. Архивирано из оригинала на датум 08. 06. 2008. Приступљено 17. 12. 2014. 
 2. 2,0 2,1 „Trumpet”. www.etymonline.com. Online Etymology Dictionary. Приступљено 20. 05. 2017. 
 3. ^ „Trump”. www.etymonline.com. Online Etymology Dictionary. Приступљено 20. 05. 2017. 

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]