ФК Валенсија — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м r2.7.1) (Робот мења: da:Valencia C.F.
м r2.6.5) (Робот додаје: ga:Valencia Club de Fútbol
Ред 105: Ред 105:
[[fa:باشگاه فوتبال والنسیا]]
[[fa:باشگاه فوتبال والنسیا]]
[[fr:Valence Club de Fútbol]]
[[fr:Valence Club de Fútbol]]
[[ga:Valencia Club de Fútbol]]
[[gl:Valencia Club de Fútbol]]
[[gl:Valencia Club de Fútbol]]
[[he:ולנסיה (כדורגל)]]
[[he:ולנסיה (כדורגל)]]

Верзија на датум 5. фебруар 2012. у 19:14

Валенсија
Пуно имеValencia Club de Fútbol
НадимакШишмиши [1] основан = 18. марта 1919
СтадионМестаља,
Валенсија, Шпанија
Капацитет53 311
Председник Висенте Соријано[2]
Менаџер Unai Emery[3]
ЛигаЛа Лига
Домаћа опрема
Гостујућа опрема
Трећа опрема

ФК Валенсија (шп. Valencia Club de Fútbol SAD) је шпански фудбалски клуб из Валенсије. Клуб игра у Ла Лиги и један је од највећих и најуспешнијих шпанских фудбалских клубова. Валенсија је до сада освојила шест титула првака Ла Лиге, седам титула Купа Краља, једну титулу Купа УЕФА, две титуле Купа сајамских градова, једну титулу Купа победника купова, две титуле Еуропског суперкупа те титулу Шпанског суперкупа. Такође су два пута играли у финалу Лиге шампиона, али оба пута су поражена. Први пут сезоне 1999/00. од Реал Мадрида, а други пут сезоне 2000/01. године од немачког Бајерна. Валенсија је такође била члан групе Г-14, а сада је члан Европског удружење клубова.

Клуб се налази на четвртом месту по броју освојених бодова на вечној табели Ла Лиге свих времена, иза Реал Мадрида, Барселоне и Атлетик Билбаоа. У међународним такмичења Валенсиа је трећи најуспешнији шпански клуб иза Реал Мадрида и Барцелоне. Те три екипе уједно су и једини шпански клубови који су освојили више од пет међународних трофеја.

Валенниа је основана 18. марта 1919., а од 1923. играју на стадиону Местаља, капацитета 55.000 седећих места. Клуб ће се ускоро преселити на нови стадион Ноу Местаља који ће имати капацитет од 75.000 седећих мјеста. Тренутно је у изградњи, а налазит ће се у северозападном делу града. Веленсија има дугогодишње ривалство с Левантеом који се такође налази у Валенсији, те с Виљареалом који се налази у тзв. Валенсијској заједници.

Валенсиа је трећи најпопуларнији фудбалски клуб у Шпанији, одмах иза Реал Мадрида и Барселоне. Такође је један од највећих клубова у свиету према броја регистрираних навијача.

Традиционалне боје клуба су црна и бела. Као домаћин, клуб тренутно игра у стадиону Местала (шп. Mestalla) са 53.939 места. Планирана је изградња новог мултифункционалног стадиона.

Историја клуба

Почеци

Први избори за председника клуба ФК Валенсија су одржани бацањем новчића. Сретни победник је био Октавио Августо Милего Дијаз (Octavio Augusto Milego Diaz). Клуб је званично основан 18. марта 1919. године, када је одиграна и прва утакмица против Валенсије Гимнастико (Valencia Gimnástico). Меч је изгубљен резултатом - 0:1.

Прије стадиона Местала, клуб је играо на игралишту Алгирос (Algirós). Први стадион Местала, са капацитетом од 17.000 места, је био изграђен 1923. године. Изградња је коштала 316.439 пезета (данас око 1.900 Евра). Прва утакмица у новом стадиону, против тима Кастељон Касталија (Castellón Castalia) је завршена нерешеним резултатом - 0:0.


Референце

Спољашње везе

Шаблон:Link FA