Талкот Парсонс

С Википедије, слободне енциклопедије

Талкот Парсонс
Датум рођења(1902-12-13)13. децембар 1902.
Место рођењаКолорадо Спрингс
 САД
Датум смрти8. мај 1979.(1979-05-08) (76 год.)
Место смртиМинхен
 Западна Немачка
ПребивалиштеСАД
Држављанствоамеричко
Образовањедокторки надзорник Едгар Салин[1]
Универзитет
Занимањесоциолог
ПослодавацУниверзитет Харвард
Стилструктурни функционализам
Претходник
Наследникдокторски студенти - утицао је на:
СупружникХелен Банкрофт Волкер (в. 1927)

Талкот Парсонс (13. децембар 1902 - 8. мај, 1979) је био амерички социолог који је био на Универзитету Харвард од 1927. до 1973. године. Парсонс је развио општу теорију за проучавање друштва под називом теорија акције, на основу методолошког принципа волонтеризма и епистемолошког принципа аналитичког реализма. Уз помоћ теорија је покушао да успостави равнотежу између две главне методолошке традиције: утилитаристички-Позитивистичке и херменеутички-идеалистичке традиције. За Парсонса, волунтаризам је основао трећу алтернативу између ова два. Сем теорије друштва Парсонс је представио теорију еволуције друштва и конкретну интерпретацију "погона" у правцима светске историје. [17]

Биографија[уреди | уреди извор]

Талкот Парсонс је рођен 13. децембра 1902. у Колорадо Спрингсу. Он је био син Едварда Смита Парсонса (1863–1943) и Мари Аугуста Ингерсолл (1863–1949). Његов отац је похађао Јејл и био рукоположен за свештеника, служи прво као свештеник за пионирске заједнице у Грилију, Колорадо. У време кад је Парсонс рођењ Едвард С. Парсонс је био професор на енглеском језику на колорадо универзитету и потпредседник универзитета. Током министарства у Грелеи, Едвард С. Парсонс је постао наклоњен покрету социјалне госпеле; ипак, у исто време, он он ђели да истакне ово питање са више теолошке позиције и био је непријатељски настројена према социјализму као пуком идеологијом. Такође, како Едвард С. Парсонс тако и његов син Талкот ће бити упознати са теологијом Јонатана Едвардса.[18][19] Отац ће касније постати председник Мријет Универзита у Охају. Парсоновапоро дица је једна од најстаријих породица у америчкој историји; његови преци су били једни од првих који су дошли из Енглеске у првој половини 17. века . Породица се састоји од две одвојене и независно развијене Парсонс линије, а обе су се вратиле у раним данима Америке.

Улога на Хардварду[уреди | уреди извор]

Парсонова ситуација на Универзитету Харвард значајно се променила почетком 1944. када је добио добру понуду из Нортвестерн Универзитета. Харвард је реаговао на понуду из Нортхвестерн именовањем Парсонс као председника одељења, промовишући га у чин редовног професора и прихватање процеса реорганизације, што би могло довести до успостављања новог одељења друштвених односа. Парсоново писмо Деан Паул Баку од 3. априла 1944. године, открива врхунац овог тренутка.[20] Због новог развоја на Харварду, Парсонс је одлучио да одбије понуду од Вилиам Лангера да се придружи ОСС. Задатак који је Лангер предложио за Парсонса, је да Парсонс треба да прати Армију САД у њеном маршу у Немачкој и да прихвати функцију као политички саветник администрације окупираних територија. Крајем 1944. године, под покровитељством Савета заједница у Кембриџу, Парсонс уређује пројекат заједно са Елизабет Слесингер. Они истражују етничке и расне тензије у Бостону, простору између студената из Редклиф колеџа и Велесли колеџу. Ова студија је била реакција на пораст антисемитизма у Бостону, која је почела крајем 1943. године, а настављена у 1944.[21] Крајем новембра 1946. године, Социјални савјет истраживања (ССРЦ) затражио је од Парсонса да напише свеобухватни извештај тема како би друштвене науке допринеле разумевању савременог света. Друштвене науке: Основни национални ресурс" постао је доступан у јулу 1948. године и остаје снажна историјска изјава о томе како Талкот Парсонс види улогу модерних друштвених наука.[22]

Инструктор у Харварду на подручју Економије, 1927[уреди | уреди извор]

1927. након наставе године на Амхерсту (1926–27), Парсонс је ушао на Харвард као инструктор у Одељењу за економију,[23] где је пратио предавања о Алфреду Маршалу и постао пријатељ са историчаром и економистом Едвин Гаи, који био је оснивач Харвард Бизнис школе. Парсонс је такође постао близак сарадник Јосефу Скумпетеру и пратили његов курс о "Генералној Ецономији". Парсонс је углавном супротност са неким од трендова у економији на одељењу Харварда који је тих дана отишао у високо техничком и математичком правцу, и Парсонс је тражио друге опције на Харварду и дао курсеве у "социјалне етике" и "Социологије религије . " Иако је Парсонс ушао на Харварду преко Одељења Економије, никада није имао циљ да постане економиста; све његове активности и његова основна права интелектуалне дају интерес да му да погон према социологији. Међутим, на Харварду у овим годинама се радило на успостављању Одељења социологије и себе Парсонс позиционирана на различите начине кроз писање и наставних обавеза, тако да је спреман да се придружи социолошком одељењу, када је коначно основан. За разлику од легенди Парсонс никада није "принудни" из одељења Економије, његов излазак је био добровољан и намерно одлучен.

Рад[уреди | уреди извор]

Парсонс је произвео општи теоријски систем за анализу друштва, који је назвао "теорија акције" заснован на методолошким и епистемолошког принципу "аналитике реализма" и на онтолошке претпоставке Парсонс концепт аналитички "волунтаристичка акцију." реализам може сматрати неком врстом компромиса између номиналисти и реалистичког погледа на природу стварности и људског знања.[24] Парсонс оцењује да (као научници и људи) се односе на објективној стварности, али само кроз одређени сусрета такве реалности, и да је наше опште интелектуално разумевање је могуће само кроз концептуалне шеме и теоријама. Наша сарадња са објективном стварношћу на интелектуалном нивоу увек треба схватити као приступ. Парсонс често даје објашњено значење аналитичког реализма цитирајући изјаву Љ Хендерсон: ". Чињеница је изјава о искуству у смислу концептуалне шеме"[25] Генерално, Парсонс је тврдио да му је инспирација у вези са аналитичком реализма био Лоренс Џозеф Хендерсон и АН Вајтхед [26] иако је могуће да је идеја настала много раније. Важно је у том смислу да је Парсонс '"аналитичка реализам" инсистира на односу на објективне стварности од Парсонс у неколико наврата истакао да је његов концепт "аналитичке реализма" је важније разликује од "фицтионалисм" Ханса Ваихигер (Ханс Ваихингер) . Као што је Парсонс прецизира ово:. "Морамо почети са тврдњом да је све знање које тврди да важи у било шта слично научном смислу претпоставља како реалност објекта познатог и на зналац мислим да можемо ићи даље од тога и кажу да мора постојати заједница зналци који су у стању да комуницирају једни са другима без таквог претпоставке било би тешко да се избегне замку солипсизма. Такозвани природне науке не, међутим, инпутирају "статус познавања. субјекти "на предмете којима се баве." [27]

Социјална еволуција[уреди | уреди извор]

Парсонс је допринео области социјалне еволуције и нееволуције. Он је подељен у четири еволуције потпроцесизма:

  • диференцијација, која ствара функционалне подсистеме од главног система, као што је горе наведено;
  • адаптација, где се ти системи развијају у ефикасније верзије;
  • укључивање елемената претходно искључене из датих система;
  • генерализација вредности, повећање легитимизације на све сложеног система.

Осим тога, Парсонс је истраживао ове потпроцесе у року од три фазе еволуције:

  • примитивни
  • архаични
  • модеран

Парсонс посматра западну цивилизацију као врхунац модерних друштава, а од свих западних култура изјавио је САД као највећу динамику развоја. Парсонсов касни рад фокусиран на нову теоријску синтезу око четири функције заједничке за све системе од акционог понашања до културног, и низ симболичких медија који омогућавају комуникацију преко њих. Његов покушај да изгради свет акције према шеми која се фокусирала на како је било неприхватљиво за америчке социологе, који су у то време повлачила из великих претензија 1960 у више емпиријске, основни приступ.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Brick, Howard (2006). Transcending Capitalism: Visions of a New Society in Modern American ThoughtНеопходна слободна регистрација. Ithaca, New York: Cornell University Press. стр. 125. ISBN 978-0-8014-2590-5. 
  2. ^ а б Wearne, Bruce C. (1996). „The Amherst Essays: Talcott Parsons's Initial Foray into Sociology”. The American Sociologist. 27 (4): 8—12. ISSN 1936-4784. JSTOR 27698795. doi:10.1007/BF02692047. 
  3. ^ Thomas J. Fararo, "On the Foundations of the Theory of Action in Whitehead and Parsons", in Explorations in General Theory in Social Science, ed. Jan J. Loubser et al. (New York: The Free Press, 1976), chapter 5.
  4. ^ „Robert Freed Bales”. 20. 4. 2006. 
  5. ^ Bortolini, Matteo (2011). „The 'Bellah Affair' at Princeton: Scholarly Excellence and Academic Freedom in America in the 1970s”. The American Sociologist. 42 (1): 3—33. ISSN 1936-4784. JSTOR 41485696. doi:10.1007/s12108-011-9120-7. 
  6. ^ „PRdream Mourns the Passing of Frank Bonilla, 1925–2010”. Puerto Rico and the American Dream. 29. 12. 2010. Приступљено 14. 2. 2019. 
  7. ^ Blad, Cory (2012). „Review of In the Field: A Sociologist's Journey, by Renée C. Fox”. Contemporary Sociology. 41 (5): 629—630. ISSN 1939-8638. JSTOR 41722923. doi:10.1177/0094306112457769j. 
  8. ^ Rawls, Anne Warfield (2002). „Editor's Introduction”. Ethnomethodology's Program: Working Out Durkheim's Aphorism. Од стране Garfinkel, Harold. Rawls, Anne Warfield, ур. Lanham, Maryland: Rowman & Littlefield Publishers. стр. 4. ISBN 978-0-7425-7898-2. 
  9. ^ Hess, David J. (1995). Science and Technology in a Multicultural World: The Cultural Politics of Facts and ArtifactsНеопходна слободна регистрација. New York: Columbia University Press. стр. 140. ISBN 978-0-231-10197-4. 
  10. ^ Apter, Andrew (2014). „Modernization Theory and the Figure of Blindness: Filial Reflections”. Ур.: Bloom, Peter J.; Miescher, Stephan F.; Manuh, Takyiwaa. Modernization as Spectacle in Africa. Bloomington, Indiana: Indiana University Press. стр. 44. ISBN 978-0-253-01233-3. 
  11. ^ Lipman-Blumen, Jean (2011). „Toxic Leadership: A Rejoinder”. Representation. 47 (3): 334. ISSN 1749-4001. doi:10.1080/00344893.2011.596444. 
  12. ^ Lynch, Gordon; Sheldon, Ruth (2013). „The Sociology of the Sacred: A Conversation with Jeffrey Alexander”. Culture and Religion. 14 (3): 254. ISSN 1475-5629. doi:10.1080/14755610.2012.758163. 
  13. ^ Moore, John H. (2013). „Kluckhohn, Clyde”. Ур.: McGee, R. Jon; Warms, Richard L. Theory in Social and Cultural Anthropology: An Encyclopedia. Thousand Oaks, California: Sage Reference. стр. 438. ISBN 978-1-4522-7631-1. doi:10.4135/9781452276311. 
  14. ^ а б Rocher, Guy (1974). Talcott Parsons and American Sociology. Превод: Mennell, Barbara; Mennell, Stephen. London: Nelson. стр. 154. ISBN 978-0-17-712119-7. 
  15. ^ Ingram, David (1987). Habermas and the Dialectic of Reason. New Haven, Connecticut: Yale University Press. стр. 135. ISBN 978-0-300-04613-7. 
  16. ^ „Content Pages of the Encyclopedia of Religion and Social Science”. hirr.hartsem.edu. 
  17. ^ Talcott Parsons, "The Present Status of "Structural-Functional" Theory in Sociology." In Talcott Parsons, Social Systems and The Evolution of Action Theory New York. . The Free Press. 1975. 
  18. ^ Edward S. Parsons, "A Christian Critique of Socialism." Andover Review XI. (1889). стр. 597–611.
  19. ^ Charles Parsons (2004). "Some remarks on Talcott Parsons’s family". In: Journal The American Sociologist. Vol 35, Nr 3, Sept (2004). стр. 4–22.
  20. ^ Letter from Talcott Parsons to Dean Paul Buck, April 3, 1944. Talcott Parsons Collection. Harvard University Archives.
  21. ^ Uta Gerhardt, "A World from Brave to New: Talcott Parsons and the War Effort at Harvard University." Journal of the History of the Behavioral Sciences Vol.15 (3), 257–289, Summer . 1999. стр. 266.
  22. ^ Talcott Parsons, "Social Science: A Basic National Resource." In Samuel Z. Klauser & Victor M. Lidz (eds.) The Nationalization of the Social Sciences. . Philadelphia: University of Pennsylvania Press. 1986. 
  23. ^ Edward S. Mason, "The Harvard Department of Economics from the Beginning to World War II." Quarterly Journal of Economics 97. (1982). стр. 383–433
  24. ^ Rainer C. Baum and Victor Lidz, "Introduction to Meta-Theory" in Jan J. Loubser et al. (eds.) Explorations in General Theory in Social Science: Essays in Honor of Talcott Parsons. Volume One. New York. . The Free Press. 1976. pp. 27. 
  25. ^ Talcott Parsons, "On Building Social System Theory: A Personal History" in Talcott Parsons, Social Systems and the Evolution of Action Theory. New York. . The Free Press. 1977. pp. 27. 
  26. ^ For the complex relationship between Parsons' action theory and Whitehead's philosophy see Thomas J. Fararo, "On the Foundations of the Theory of Action in Whitehead and Parsons" in Jan J. Loubser et al. (ed.) Explorations in General Theory in Social Science.New York. . The Free Press. 1976. . Chapter 5.
  27. ^ Hans Vaihiger, The Philosophy of "As If." trans. C.K. Cohen. New York: Barnes & Noble, 1952.