Треш метал

С Википедије, слободне енциклопедије

Треш метал је врста хеви метал музике, која је бржа и агресивнија од хеви метала. Током '80-их треш метал је спадао међу популарнијим врстама метала.

Треш метал одликују традиционалне хеви метал мелодије, рифови, честа употреба бас бубња, те моћни вокали. Ипак, сам појам није лако дефинисати, јер је музика неретко помешана са другим врстама хеви метала, па чак и са класичном музиком и џез музиком.

Сам назив треш метал, који је уосталом увела Metallica, не односи се на смеће (енгл. trash) већ на шибање или бичевање (енгл. Thrash).

Историја[уреди | уреди извор]

Прве треш метал песме снимљене су крајем '70-их, а ова врста хеви метал музике је постала популарна током '80-их, пре свега у САД и Немачкој. Сматра се да је Overkill први треш метал састав, док су четири највеће групе у Сједињеним Америчким Државама биле Metallica, Anthrax, Megadeth и Slayer. У Немачкој, најпопуларнији су били Sodom, Kreator и Destruction.

Два најважнија треш метал албума су Master of Puppets (Metallica) и Reign in Blood (Slayer), оба издата 1986. године.

Током '90-их треш метал је изгубио на популарности доласком гранџа и друге алтернативне музике. Тада су и настале још агресивније хеви метал врсте блек метал и дет метал.

Треш метал састави[уреди | уреди извор]

„Велика четворка“[уреди | уреди извор]

Најзначајнији у Немачкој[уреди | уреди извор]

Други значајнији састави[уреди | уреди извор]