Чоколада (кловн)

С Википедије, слободне енциклопедије
Рафаел
Лични подаци
Друга именаЧоколада
Датум рођењаизмеђу 1865-68
Место рођења,  Куба
Датум смрти4. новембар 1917. (48-51 год.)
Место смртиБордо,  Француска
Занимањекловн
Веза до IMDb-а

Чоколада је уметничко име Рафаела, кловна који је наступао у Паризу крајем 19. и почетком 20. века. Рафаел је био афро-кубанског порекла и један је од првих успешних црних забављача у савременој Француској.

Детињство и младост[уреди | уреди извор]

Рафаел је рођен на Куби између 1865 и 1868. године, највероватније као роб, што објашњава зашто његово рођење није регистровано. Рођен је највероватније пре 17. септембра 1868. године имајући у виду да је шпанска влада 1870. године Моретовим законом дала слободу робовима који су рођени у њеним колонијама (углавном Куба и Порто Рико) после тог датума.[1] Рођен је без презимена, а Падија (шп. Padilla) је било једно од многих које је касније користио у свом животу. Рафаел се није сећао својих биолошких родитеља. Одгајила га је сиромашна црна жена у сиротињским четвртима Хаване. Док је Рафаел још био дечак продала га је шпанском бизнисмену по имену Патрисио Кастано Капетиљо (шп. Patricio Castaño Capetillo) за 18 унци злата. Кастано је довео Рафаела у своје породично домаћинство у селу Сопуерта (шп. Sopuerta) на северу Шпаније. Према међународном праву Рафаел је технички престао да буде роб од тренутка када је ступио на тло Европе, али је Кастано, као и многи Шпанци са колонијалним везама био анти-аболициониста и игнорисао је међународно право називајући Рафаела слугом. Рафаел је био једина црна особа у селу и малтретирали су га и сељани и Кастано. Спавао је у штали и није му било дозвољено да се образује. Када је имао 14-15 година Рафаел је побегао од Кастана. Радио је у каменоломима У Баскији, а после је прешао у Билбао где је радио као лучки радник, а након тога као носач на железничкој станици. У Билбау је упознао Тонија Грајса (енгл. Tony Grice), путујећег кловна из Енглеске који га је запослио као асистента и слугу. Грајс би понекад укључивао Рафаела у своја дела, али није хтео да му Рафаел буде ученик.[2]

Каријера[уреди | уреди извор]

Почетак[уреди | уреди извор]

Славни кловн Тони Грајс открио је Рафаела док је радио на доковима у Билбау. Био је импресиониран његовом снагом и плесом. Ангажовао га је као свог асистента и слугу, давајући му улоге у неким својим комадима где је Рафаел био каскадер. Нови дуо почео је да наступа у Новом циркусу Жозефа Олера (шп. Joseph Oller) у Паризу током октобра 1886. године. Рафелово уметничко име Чоколада добио је од Грајса. Њихово партнерство било је завршено када је 1888. године Анри Агуст (франц. Henri Agoust), менаџер Новог циркуса ангажовао Рафаела као звезду наутичке пантомиме. Видео је у њему потенцијалну плесну звезду и мимичара, а велики успех Рафаеловог првог шоуа Венчање чоколаде доказује да је био у праву.[3] Шоу је наставио са успесима и наредних пет година, укљућујући и сарадњу са кловнима Пиерантони, Кестерн и Ђеронимо Медрано (франц. Gerónimo Medrano). Током овог периода срео је љубав свог живота Мери Хекет (франц. Marie Hecquet), која је била удата и имала је двоје деце, али се развела 1895. године и започела нови живот са Рафаелом. Подигао је њену децу као своју, а сви чланови породице су постали циркуски извођачи.

Футит и Чоколада[уреди | уреди извор]

Чоколада и Футит изводе скеч Паук, илустрација Ренеа Винсента, 1900. година

Директор Новог циркуса Раул Донвал (франц. Raoul Donval) 1895. године оформио је нови дуо спојивши Рафаела са енглеским кловном Ђорђом Футитом (енгл. George Foottit). Два извођача популарисала су комедију, посебно изводећи скеч бурлеску Виљем Тел. Обојица су били веома успешни у формирању комичног дуета између ауторитарног белог кловна и црног роба кловна. Наступали су заједно скоро двадесет година. 1905. године уговор са Новим циркусом није обновљен због Драјфусове афере и политизације расних питања. Њихова каријера доживела је врхунац док су наступали у Фоли Бержеру (франц. Folies Bergère).[4] 1909. године вратили су се у Нови циркус изводећи представу Чоколада, пилот Хенри Моро која је добро примљена од стране публике. Њихово партнерство је прекинуто 1910. године када је Футит ангажован да игра улогу Кловна у представи Ромео и Јулија у Одеон театру.

Филмографија[уреди | уреди извор]

2015. године снимљен је филм о животу Рафаела Падије кога глуми награђивани глумац Омар Сај (франц. Omar Sy) под називом Чоколада.[5]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Moret Law, 1870” (PDF). CENGAGE Learning. Приступљено 21. 12. 2017. 
  2. ^ Diaz, Jose Antonio. „El primer payaso negro... era de Bilbao”. El Mundo. Приступљено 28. 12. 2017. 
  3. ^ Metreau, Joel. „«Chocolat»: Pourquoi ce clown est une figure historique pour les Noirs de France”. 20minutes.fr. Приступљено 26. 12. 2017. 
  4. ^ „Le clown noir enterré à Bordeaux”. Sud Ouest. Приступљено 28. 12. 2017. 
  5. ^ „Чоколада”. CineStar TV Channels. Архивирано из оригинала 28. 12. 2017. г. Приступљено 28. 12. 2017.