Баскија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Баскија
Euskal Herria
Застава
Застава
Грб Баскије
Грб
Крилатица: Zazpiak Bat
Положај Баскије
Главни град Билбао
Службени језик баскијски, шпански и француски
Владавина
Историја
Географија
Површина
 — укупно 20.947 km2(-)
 — вода (%) -
Становништво
 — - -(-)
 — густина - ст./km2
Економија
Валута -
 — стоти део валуте ‍-‍
Остале информације
Временска зона UTC 
Интернет домен ‍-‍

Баскија (баскијски: Euskal Herria — Земља Баска) је назив који се користи за домовину Баска[1] на западним Пиринејима која се налази на граници између Француске и Шпаније на обали Атлантског океана. Најстарији документ о насељености ове области датира из 16. вијека[2] и он даје основу појави баскијског национализма у посљедња два вијека.

Област је подјељена на :

Иако нису нужно синоними, концепт јединствене културне баскијске области која обухвата различите регионе и земље је уско повезан са политиком баскијског национализма. Област је домовина Баскима (баскијски: Euskaldunak), њиховом језику (баскијски: Euskara), култури и традицији.[3] Баскија није ни лингвистички ни културно хомогена област, и садржи већина становништва који се не изјашњавају као Баски, као што се и у јужној Навари на попису 1996. 71% становништва није изјаснило као Баски, али се 53% изјаснило да говори баскијски језик.[4]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Trask 1997
  2. ^ „Euskal Herri”. Euskaltzaindia. Приступљено 22. 8. 2012. 
  3. ^ Mughal, Muhammad Aurang Zeb. 2012. Spain. Steven L. Denver (ed.), Native Peoples of the World: An Encyclopedia of Groups, Cultures, and Contemporary Issues, Vol. 3. Armonk, NY: M .E. Sharpe. pp. 674–675.
  4. ^ „Euskal Herriko Soziolinguistikazko Inkesta 1996 — Nafarroa” (PDF). Eusko Jaurlaritza, Nafarroako Gobernua, EKE. 1997. Приступљено 06. 01. 2013. 

Литература[уреди]