Шаблон:Главна страна/Сјајан чланак

Страница је под полузаштитом!
С Википедије, слободне енциклопедије

Чланак који се тренутно приказује: Јункерс Ju 87

Прве „штуке“: ескадрила Ju 87A 1938. године
Прве „штуке“: ескадрила Ju 87A 1938. године

Јункерс Ju 87 „штука“ (нем. Sturzkampfflugzeug) немачки је борбени авион, двосед, бомбардер, из периода Другог светског рата. Основна намена му је била дејство ваздух—тло, тактичким поступком бомбардовања, директног обрушавања на циљ. Развијен је и произвођен за потребе Луфтвафеа, према захтевима нацистичке доктрине ратовања блицкриг. Био је специфичан и по изгледу крила, двоструког („ломљеног“) угла диедра.

При нападу у обрушавању, Ju 87 је правио велику буку ваздушном сиреном, са надимком „Трубе Јерихона“. То је имало допунски психолошки ефекат застрашивања. У току обрушавања, отварале су му се аеродинамичке кочнице повећавајући отпор, у функцији потребе за ограничењем брзине, за лакше и безбедније „вађење“ из тога режима лета, на малој висини. При „вађењу“ из обрушавања, извлачила би му се закрилца, генеришући момент пропињања, са прирастом нормалног убрзања на вредност од 6g, аутоматски, без команде пилота. Када се „нос“ авиона подигне изнад хоризонта, увлачиле су се аеродинамичке кочнице, пилот је тада додавао гас мотору и авион се пењао на безбедну висину, са увученим закрилцима. На овај начин је био обезбеђен лет за случај када пилот изгуби свест, при великим оптерећењима, услед великог нормалног убрзања у маневру „вађења“ из обрушавања, пошто није имао анти-g одело, кисеоничку опрему и кабину под притиском, те није био ни заштићен.

Документација шаблона[прикажи] [уреди] [историја] [освежи]

Ово је шаблон-разводник којим се одређује који сјајни чланак ће бити приказан кога дана. Ови подаци се наводе након уводне линије шаблона.

Додавање чланака

Идеално је да се сваки чланак нађе у засебном реду, а начин дефинисања приказивања једног чланка од-до неког датума изгледа на пример овако:

{{ИЧ|Град Бања Лука|11|19|25}}

притом параметри му имају следеће значење:

  1. ИЧ - име шаблона за приказ чланка
  2. Град Бања Лука - назив сјајног чланка
  3. 11 - месец почетка приказивања (у овом случају новембар)
  4. 19 - почетни дан приказивања
  5. 25 - завршни дан приказивања

Дакле овај шаблон приказује Град Бању Луку као сјајни чланак у периоду 19.11. - 25.11. укључујући оба ова датума. Битно је пазити да се не десе преклапања датума. Више информација се може видети на страници шаблона ИЧ.

Важно: Након што додате чланак за приказивање на главној страни, отидите на страну за разговор о чланку и ажурирајте (или додајте, ако већ није тамо) шаблон {{сјајан}}. Овај шаблон би требало да приказује све датуме појављивања на насловној страни.

Измена

Када сте се упознали са начином рада ових шаблона, можете погледати код овог шаблона и по потреби извршити жељене измене.

Уколико желите да измените неки од шаблона који се користе за приказ чланака, то можете урадити у шаблону са именом „Шаблон:ИЧ-<име чланка>“. На пример, за Град Бању Луку то је Шаблон:ИЧ-Град Бања Лука. Категорија са свим овим шаблонима се зове Шаблони за ИЧ.