Јован Вучуровић

С Википедије, слободне енциклопедије
Јован Вучуровић
Лични подаци
Датум рођења(1973-06-07)7. јун 1973.(50 год.)
Место рођењаНикшић, СР Црна Гора, СФРЈ
ДржављанствоЦрна Гора
НародностСрбин
РелигијаПравославац
ОбразовањеФилозофски факултет Универзитета Црне Горе
Професијапрофесор српског језика и књижевности
Политичка каријера
Политичка
странка
Нова српска демократија
раније:
Српска народна странка
Избори2020.

Јован Јоле Вучуровић (Никшић, 7. јун 1973) црногорски и српски је професор књижевности, новинар и политичар. Члан је Председништва и Главног одбора Нове српске демократије и посланик Скупштине Црне Горе.

Биографија[уреди | уреди извор]

Јован Вучуровић је рођен 7. јуна 1973. године у Никшићу. Ту је завршио основну школу, а затим средњу школу у Подгорици. Завршио је студије на Одсеку за српски језик и књижевност Филозофског факултета Универзитета Црне Горе.

Радио је као новинар на Радио телевизији Никшић, а био је и уредник листа Глас Црногорца. Бавио се и музиком у локалном панк-рок саставу Друштво скривених талената. Писао је и музичке критике.

Био је члан Председништва, Извршног одбора и Главног одбора Српске народне странке, у којој је претходно био и председник Клуба младих. Као кандидат СНС-а је био изабран за одборника Скупштине општине Никшић. Од 2004. до јануара 2009. године је био шеф Информативне службе Српске народне странке.[1]

Од оснивања Нове српске демократије до 2017. године је био њен портпарол. Члан је Главног одбора и Председништва Нове српске демократије.

Као посланик Скупштине Црне Горе, изабран на листи Демократског фронта, обавља дужност председника скупштинског Одбора за људска права и слободе, а члан је и Одбора за политички систем, правосуђе и управу.[2]

Вучуровић је члан Удружења књижевника Црне Горе и члан Удружења новинара Црне Горе.

Своју збирку пјесама "Пролази полако..." издао је 2021. године.[3]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Јован Вучуровић”. Нова српска демократија. 
  2. ^ „Jovan Jole Vučurović”. Skupština Crne Gore. 
  3. ^ Lasica, Jovana (2021-11-03). „Promovisana zbirka poezije Jovana Vučurovića”. Adria TV (на језику: српски). Приступљено 2022-12-07.