Јован Шетрајчић

С Википедије, слободне енциклопедије
Јован Шетрајчић
Датум рођења(1951-04-07)7. април 1951.
Место рођењаНови СадСФРЈ

Јован П. Шетрајчић (Нови Сад, 7. април 1951) је српски физичар, универзитетски професор и члан Академије наука и умјетности Републике Српске. Рођен је 1951. године у Новом Саду. Члан је петнаест научно-стручних асоцијација, члан председништва Друштва за истраживање материјала Србије и члан Редакција два научна часописа и једног стално-излазећег међународног зборника.[1]

Биографија[уреди | уреди извор]

Студије физике је завршио 1974. на ПМФ у Новом Саду, након чега се посветио Магистарским студијама на одсеку Теоријске физике чврстог стања ПМФ у Београду. Магистарске студије завршава 1983. године. Докторску дисертацију из теоријске физике на ПМФ у Новом Саду одбранио 1985. Научно усавршавање спровео у Карпачу (Пољска) 1987. године.[2]

Његов научно-стручни опус до сада броји: 30 монографија или поглавља у монографијама и преко 360 објављених радова. У (ко)ауторству је објавио више од 50 наслова уџбеничке литературе и то углавном у по неколико издања и више превода. Рецензирао је и уређивао тридесетак уџбеника, монографија, зборника и књига из физике, биофизике и науке о материјалима. У свом досадашњем научно-истраживачком периоду његови радови су били цитирани преко 240 пута.

На Универзитету у Бањој Луци као професор физике био је присутан од 1985/86. године, када је изабран за професора Педагошке академије, после је предавао на Пољопривредном факултету и на Филозофском, после ПМФ, те на Архитектонско-грађевинском факултету. Био је члан Комисија за оснивање Филозофског и ПМФ Универзитета у Бањој Луци. За члана Акаденије наука и умјетности Републике Српске изабран је 2004. године.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Анурс”. Jovan Šetrajčić. Приступљено 17. 1. 2022. 
  2. ^ „Академик, проф. др Јован П Шетрајчић проф. универзитета у пензији” (PDF). 20.ekonferencije. Приступљено 30. 01. 2023. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]