Александар Блок

Из Википедије, слободне енциклопедије
Александар Блок

Blok.jpg
Александар Блок

Информације
Пуно име Александар Александрович Блок
Датум рођења 16. новембар 1880.
Место рођења Санкт Петербург (Руска Империја)
Датум смрти 7. август 1921.
Место смрти Петровград (СССР)
Дела
Потпис

Александар Александрович Блок (рус. Александр Александрович Блок; Санкт Петербург, 16. новембар 1880Петровград, 7. август 1921) је био руски песник, најзначајнији представник руског симболизма.

Одгојен у изразито интелектуалној средини своје породице, упознао се рано с најбољим достигнућима руског и европског песништва као и модерног лирског израза. У књижевност улази симболистичким Песмама о дивној дами (Стихи о прекрасној дами 18981904.) у којима обрађује мистично-религиозну тематику и у мелодиозним стиховима пуним недоречености успева да изрази недефинисане тежње своје генерације за недостижним идеалом.

Постепено у његову поезију почиње да се увлачи оштар смисао за животну реалност и тематика се проширује мотивима из градског живота.

Под утицајем револуционарних превирања у Русији, песник напушта коначно и своју друштвену изолацију, прикључује се напредним струјама и у својој најпознатијој поеми Дванаесторица (1918.) даје грандиозну симболичну визију револуције.

Стилски, Блок у тој поеми обогаћује рафинирану технику свог симболистичног израза (музикалност и ритмичка разноликост стиха, метафорика и симболика) смелим мешањем различитих стилова и техника (убацивањем жаргона, парола, сатире и пародија, фолклорних елемената итд.), те постаје један од претеча модерне европске поезије.

Спољашње везе[уреди]