Битка код Малплака

Из Википедије, слободне енциклопедије
Битка код Малплака
Део Рата за шпанско наслеђе
Битка код Малплака, поглед са савезничке стране
Битка код Малплака, поглед са савезничке стране
Време: 11. септембар 1709.
Локација: Малплак, Француска
Резултат: Пирова победа савезника
Узрок битке:
Промене у територији:
Цивилне жртве:
Сукобљене стране
Union flag 1606 (Kings Colors).svg Велика Британија
Prinsenvlag.svg Уједињене провинције
Banner of the Holy Roman Emperor (after 1400).svg Хабзбуршка монархија
Француска
Заповедници
војвода од Марлбороа
Еуген Савојски
Маршал Вилар
војвода од Буфлера
Ангажоване јединице
{{{јединице1}}} {{{јединице2}}}
Јачина
100.000 -120.000 90.000
Губици
25.000 12.000
{{{подаци}}}

Битка код Малплака била је једна од главних битака Рата за шпанско наслеђе, а одиграла се 11. септембра 1709. Битка је била између Француске и савезничке војске од Хабзбуршке монархије, Енглеске и Уједињених провинција. Била је то најкрвавија битка 18. века, која је представљала пирову победу за савезнике.

Увод[уреди]

Због оштре зиме сукоби су 1709. започели много касније него што је било уобичајено. Савезнички поход започео је средином јуна. Војвода од Марлбороа није могао да увуче француску војску у битку. Маршал Вилар је имао добру обрамбену линију, а добио је и наређења из Версаја да не ризикује улазећи у битку. Џон Черчил, војвода од Марлбороа је зато променио циљ и намеравао је да заузме тврђаве Турне и Ипр. Након 70 дана опсаде заузео је Турне, а тада је већ био почетак септембра. Војвода од Марлбороа није желео да ризикује да му се војска разболи у влажном подручју око Ипра. Због тога је кренуо на истокпрема мањој тврђави у Монсу. Надао се да ће заузимајући Монс довести у опасност француске обрамбене линије на западу. Маршал Вилар је од краља Луја XIV добио нова наређења да под сваку цену спречи пад Монса. Фактички Вилар је добио наређење да уђе у битку. После неколико сложених маневара две војске су се нашле једна наспрам друге југозападно од Монса преко Малплакеа.

Битка[уреди]

Већину савезничке војске чинили су Холанђани и Аустријанци. Војском су командовали војвода од Марлбороа и принц Еуген Савојски. Француском војском су командовали маршал Вилар и маршал Буфлер. Буфлер је службено био изнад Вилара, али добровољно је прихватио да Вилар командује том битком. Свака страна је имала око 90.000 војника. Камповали су близу белгијске границе једни крај других на домету топова. Аустријанци су напали у 9 ујутро и потиснули су Французе у шуму иза њих. Холанђани су кренули са нападом на француско десно крило и успели су да уз велике жртве омету Буфлеру да он није могао да доће у помоћ Вилару.

Вилар је успео да регрупише своје снаге, али Марлборо и Еуген Савојски су поново напали. У том нападу имали су помоћ генерала Витерса, који је напредовао на француској левој страни и присилио Вилара да одвоји део снага. Маршакл Вилар је око 13:00 био тешко рањен у кољено, па је команду је предао Буфлеру. Коначни напад извео је Џорџ Хамилтон, ерл од Оркнија. Маршал Буфлер је до 3:00 схватио да не може добити битку, па је нарефио повлачење. Француска војска се повукла у уреденом бојевом поретку. Савезници су имали тако велике губитке да уопште нису могли да их даље гањају. Савезници су изгубили преко 20.000 војника, два пута више од Француза.

Рат за шпанско наслеђе
КарпиКјериКремонаЛузараКадизФридлингенЗалив ВигоЕкеренХехштетШеленбергБлиндхајмВелез-МалагаЕликсхајмаКасаноКалчинатоРамијиТориноАлмансаТулонУднарЛилМалплакАлменараСарагосаБривегаВилависиосаБушенДененБарселона

Последице[уреди]

Битка је представљала савезничку пирову победу, па је Вилар рекао краљу:

Викицитати „Кад би се Бог смиловао да да непријатељима вашег величанства још једну такву победу, они би пропали”
({{{2}}})

Буфлер је мислио једнако тако. Покушај Француза да спасу Монс је пропао. Савезници су га заузели 20. октобра 1709. Ипак вести о тој најкрвавијој бици 18. века запрепастиле су Европу. Војвода Марлборо није за ту победу добио писмо захвалности од краљице Ане. Та крвава битка је покренула торијевце у Енглеској да започну агитирати за излазак из савеза и рата, чим они ступе на власт. Битка код Малпака и француска победа у бици код Денена спречили су француски пораз и омогућили јој да добије задовољавајући мировни споразум.

Битка код Малплака

Спољашње везе[уреди]