Ван Хелсинг (филм)

С Википедије, слободне енциклопедије
Ван Хелсинг
Филмски постер
Изворни насловVan Helsing
IMDb: 5.6/10 (69,096 гласова)
Жанракција
авантура
фантазија
РежијаСтивен Самерс
СценариоСтивен Самерс
Главне улогеХју Џекман
Кејт Бекинсејл
Дејвид Венам
Ричард Роксберг
МузикаАлан Силвестри
Година2004.
Трајање131 минута
Земља Сједињене Америчке Државе
Језикенглески
Буџет160 милиона долара
Зарада300,3 милиона долара
Веб-сајтwww.vanhelsing.net
IMDb веза

Ван Хелсинг (енгл. Van Helsing) је акциони хорор из 2004. о ловцу на чудовишта Габријелу ван Хелсингу који је режирао, продуцирао и написао Стивен Самерс. Главне улоге тумаче Хју Џекман и Кејт Бекинсејл. Филм је премијерно приказан 7. маја 2004.

Прича[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

У Трансилванији 1887. доктор Франкенштајн (Самјуел Вест) оживљава своје чудовиште уз помоћ Игора (Кевин Џеј О’Конор) и грофа Дракуле (Ричард Роксбург). Након што Дракула убија доктора који одбија да му дозволи да уз помоћ чудовишта оживи своју децу, Франкенштајн успева да побегне од незадовољних сеоских мештана, али само до оближње ветрењаче, где гине у пожару.

Годину дана касније Витезови Светог Реда са седиштем у Ватикану шаљу Габријела (Хју Џекман) који пати од амнезије да убије Дракулу и његове веренице како би га зауставио у покушају да убије два последња члана породице Валеријус, Велкана (који веома брзо постаје вукодлак) (Вил Кемп) и Ану (Кејт Бекинсејл). На пут у Румунију са Габријелом креће и калуђер Карл (Дејвид Венам). Ван Хелсинг на крају убија Дракулу, али у општој борби добра и зла гине и Ана (Кејт Бекинсејл).

Пријем код публике[уреди | уреди извор]

Филм је укупно зарадио нешто више од 300 милиона америчких долара што је скоро дупло више од буџета.[1] Упркос томе критичари су углавном негативним оценама описивали квалитет филма, а познати сајт Покварени парадајзи му је доделио 22/100 тврдећи да пати од претераног коришћења специјалних ефеката.[2]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Van Helsing (2004). Box Office Mojo.
  2. ^ Van Helsing Movie Reviews, Pictures. Rotten Tomatoes.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]