Викиликс

Из Википедије, слободне енциклопедије
Викиликс
Лого Викиликса
URL http://wikileaks.org тренутно недоступан, http://wikileaks.ch, http://88.80.13.160, http://wikileaks.dd19.de, http://wikileaks.de, http://wikileaks.fi, http://wikileaks.nl, http://wikileaks.cc
Комерцијално? Не
Врста локације Архива докумената
Регистрација Не
Доступни језици: енглески
Власник Саншајн прес
Креатор Џулијан Асанж
Покренуто децембар 2006. год.
Тренутан статус Активан

Викиликс (енгл. WikiLeaks) је међународна непрофитна медијска организација која објављује на други начин недоступне материјале од анонимних извора. Њен веб-сајт, покренут 2006. води Саншајн прес. Од настанка сајта, Викиликс тврди да има базу података која је нарасла на више од 1,2 милиона докумената.

У априлу 2010. Викиликс је објавио снимак инцидента из 2007. у коме су амерички војници убили ирачке цивиле. У јулу исте године, Викиликс је објавио Авганистански ратни дневник, компилацију више од 76.900 докумената о рату у Авганистану који раније нису били доступни јавности. У октобру Викликс је објавио скоро 400.000 докумената под именом „Ирачки ратни дневници“ у сарадњи са великим медијским организација. У новембру 2010. Викиликс је проследио око 250.000 тајних докумената Стејт департмента листовима Гардијан, Њујорк тајмс, Ле Монде и Шпигл.

Иако користи вики технологију, сајт Викиликс је независан од Википедије и других Викимедијиних пројеката.

Коријен и поријекло ријечи (етимологија)[уреди]

Назив Викиликс је сложеница од речи „вики“ (енгл. wikiвики софтвер), и „ликс“ (енгл. leaksоно што је процурило, у овом контексту информације које су процуриле). Овим називом се на енглеском језику асоцира да се ради о врсти вики сајта која објављује информације које су „процуриле“.

Историја[уреди]

Wiki letter w.svg Овај чланак, или један његов део, треба још да се прошири.
Погледајте страну за разговор за разлог. Када се побољшавање заврши, можете склонити ово обавештење.
Ово је први део снимка који је Викиликс објавио 2009. године на ком је приказано убиство цивила у Багдаду 2007.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Са других Викимедијиних пројеката :