Друштво за ослобођење и уједињење српско

С Википедије, слободне енциклопедије

Друштво за ослобођење и уједињење српско или Дружина за ослобођење и уједињење српско, опште познато као „Удружење“, била је српска револуционарна организација (националноослободилачки покрет) са седиштем на Цетињу, основана 1871. године, са циљем ослобађања Србима насељених територија из руку Османског царства. Удружење је основало неколико одбора: на Цетињу, у Новом Саду и у Београду. Истовремено, са истим циљевима у Крагујевцу је основан и Главни одбор за српско ослобођење.

Удружење су основали чланови Уједињене омладине српске и други родољуби из свих крајева Југославије. [1] То је учињено тајно, након крштења кћери црногорског кнеза Николе Петровића Његоша. [2]

Чланови[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Cenić, Mita; Perović (1988). Izabrani spisi. стр. 340. 
  2. ^ Petrović, Nikola (1969). Svetozar Miletić i Narodna stranka: Građa. 1860-1885. „Костић, Димитријевић и други истакнути чланови Омладине боравили су септембра 1871. на Цетињу приликом крштења кћерке кнеза Николе. Том при- ликом основана је Дружина за ослобођење и уједињење српско. 
  3. ^ Радојичић, Драгана (2006). Између култура Истока и Запада: северозападна Бока Которска. стр. 66. ISBN 9788675870371. „Био је члан Српске уједињене омладине и тајне револуционарне организације „Дружина за ослобођење и уједињење Српско“.