Ентеријер локала „Папилон” у Суботици

С Википедије, слободне енциклопедије
Ентеријер локала „Папилон“ у Суботици
Локал „Папилон“ у Суботици
Опште информације
МестоСуботица
ОпштинаСуботица
Држава Србија
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуМеђуопштински завод за заштиту споменика културе
www.heritage-su.org.rs

Ентеријер локала „Папилон“ у Суботици, који се налази у улици Димитрија Туцовића број 11, због специфичног стила пост сецесије, са примесама у третману белгијске школе арт-нове, југенд стила и мађарске варијанте сецесије, има статус споменика културе.

Опис[уреди | уреди извор]

Основне стилске карактеристике објеката су еклектика са елементима неоренесансе и необарока. Сви примењени мотиви у ентеријеру проистекли су из комбинације ових варијанти истог стила са почетка двадесетог века, усаглашени су обликовно, конструктивно и мајсторски изведени до савршенства. Као такав, овај ентеријер, у основној пројектатској идеји проистеклој од лика лептира, представљају врхунски домет стваралаштва као реакција на постојећи тренд пост модерне, чине заправо тако пост сецесију, што је изузетак у стваралаштву, не само у градским оквирима већ и европским. Из наведених разлога предметни ентеријер је неодељив од објекта, те се исти мора очувати као изузетна уметничко-архитектонска творевина.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.