Зграда у Ул. Краља Петра I бр. 10 у Сомбору

С Википедије, слободне енциклопедије
Зграда у Ул. Краља Петра I 10 у Сомбору
Зграда у Ул. Краља Петра I 10 у Сомбору
Опште информације
МестоСомбор
ОпштинаСомбор
Држава Србија
Време настанка1912.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе
www.pzzzsk.rs

Зграда у Ул. Краља Петра I 10 у Сомбору (некадашња улица М. Тита) подигнута је 1912. године и представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.

Изглед зграде[уреди | уреди извор]

Породична стамбена зграда подигнута је према пројекту будимпештанског архитекте Шандора Херцега за Давида Коњовића. Разуђена основа двоспратне зграде решена је у облику ћириличног слова „П“, увученог централног дела и два истурена бочна крила. Једноставно обрађено зидно платно наглашене једноставности геометријских форми обликовано је у духу сецесије. Бочни испади ка улици и средишњи део завршени су забатима у облику заобљеног троугла, док су пиластри који рашчлањују зидно платно степенасто распоређени. Поред геометријских украса на вратима и огради, фасада је у централном делу декорисана стилизованим круговима, правоугаоницима и елипсама, док су бочни испади украшени волутама. У кући је живео сликар Милан Коњовић.

Конзерваторски радови су извођени 1997. године.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.