Вајндлеров дворац са економским двориштем

С Википедије, слободне енциклопедије
Вајндлеров дворац
Опште информације
МестоСонта
ОпштинаАпатин
Држава Србија
Време настанкакрајем 19. века
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе
www.pzzzsk.rs

Вајндлеров дворац са економским двориштем, налази се у Сонти, на територији општине Апатин и представља непокретно културно добро као споменик културе. Летњиковац је крајем 19. века изградио велепоседник Вендл Мор, као породичну кућу за одмор. Након Првог светског рата и Аграрне реформе Вендл Мор одлучује да напусти Сонту, а летњиковац и поседе продаје Балинту Фернбаху, који је имао поседе у Апатину и био власник пустаре Дебељача.[1]

Архитектура[уреди | уреди извор]

Летњиковац је приземна грађевина, смештен у пространом парку где се јасно препознаје идеја власника, не претенциозна и складна породична вила за одмор и становање. Парковско окружење и не посредни контакт са природом који се остварује преко централно постављених степеница којима се долази у пространу истурену терасу у портику, доприноси утиску. Логично постављени прозори, компактна, скоро квадратна основа и једноставно решено кровиште, указују да је архитектонска идеја летњиковца или пољске виле доведена до типског обрасца.

Данас летњиковац користи администрација пољопривредног добра „Мали Борац” и налази се у веома добром стању, а парк се уредно одржава.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Летњиковац „Вендл Мор”. TO Vojvodine. Приступљено 8. 1. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]