Зграда у Ул. Краља Петра I бр. 8 у Сомбору

С Википедије, слободне енциклопедије
Зграда у Ул. Краља Петра I бр. 8 у Сомбору
Опште информације
МестоСомбор
ОпштинаСомбор
Држава Србија
Време настанкакрај 19. века
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе
www.pzzzsk.rs

Зграда у Ул. Краља Петра I. 8 у Сомбору (Палата Николића) подигнута је крајем 19. века и представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.[1]

Изглед зграде[уреди | уреди извор]

Зграда је саграђена према пројекту архитекте Bernhardt Karoly за Ђуру Николића, познатог сомборског адвоката и градоначелника. Представља једноспратну грађевину обрађену у еклектичном духу, која је задржала је аутентичан изглед на првом спрату, док је приземље готово у целости девастирано, сем улазне капије полукружног облика фланкиране са два коринтска пиластра.

Први спрат рашчлањен је раскошно обрађеним пиластрима на прозорима и вратима, надвишеним тимпанонима и картушама у облику стилизованих шкољки и гирланди са ружама. Поред балкона изнад главног улаза, са стране су балкони на конзолама наткривени балдахинима и раскошно обрађеном пластиком. Изнад њих су куполе са лантернама на конзолама, као и кровни венац.

Конзерваторски радови изведени су 1988. године.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Palata Nikolića”. Ravnoplov. Приступљено 6. 11. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.