Кабаре (филм)

С Википедије, слободне енциклопедије
Кабаре
Филмски постер
Изворни насловCabaret
РежијаБоб Фоси
СценариоЏеј Пресон Ален
ПродуцентСај Фојер
Главне улогеЛајза Минели
Мајкл Јорк
Хелмут Грим
Мариса Беренсон
Фриц Вепер
Џоел Греј
МузикаРалф Бернс
Директор
фотографије
Џефри Ансворт
МонтажаДејвид Бретертон
Продуцентска
кућа
ABC Pictures
Allied Artists
ДистрибутерAllied Artists
Година1972.
Трајање124 минута
ЗемљаСАД
Језикенглески
IMDb веза

Кабаре (енгл. Cabaret) је амерички историјски мелодрамски музички филм режисера Боба Фосија из 1972. године, а по сценарију Џеј Пресон Аленове.[1]

Сели је плесачица кабареа у „Кит Кат Клубу” и заљубљује се у двојицу мушкараца који су редовни у клубу. Њихови животи се испреплићу са нацистичком партијом која полако јача током година.

Радња[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

1931. година, Вајмарска република, Берлин, непосредно пре доласка Хитлера на власт. Американка Сели Боулс (Лајза Минели), певачица другоразредног кабареа „Кит-Кат”, упознаје Брајана Робертса (Мајкл Јорк), енглеског писца који је недавно стигао у Немачку. Сели покушава да заведе Брајана, али не успева. Брајан објашњава да никада није био успешан са женама; постају пријатељи. Сели упознаје развратног богатог бисексуалца Максимилијана фон Хеунеа (Хелмут Грим), који на крају заводи и њу и Брајана.

Друга прича је веза између Салиног пријатеља Фрица Вендела (Фриц Вепер) и прелепе Наталије Ландауер (Мариса Беренсон), ћерке богатог јеврејског бизнисмена. Фриц и Наталија су отворено венчани по јеврејском обреду, упркос чињеници да антисемитизам у немачком друштву узима маха.

После неког времена, Сели открива да је трудна - а не зна се од кога. Брајан је тражи да се уда за њега и оде у Енглеску. Међутим, Сели, схватајући да није способна за породични живот и да не може да живи без берлинског кабареа, одбија и одлучује да абортира. На крају филма, ликови се разилазе. Брајан одлази кући, док Сели остаје у Берлину.

Радња је испресецана музичким и плесним бројевима на бини кабареа, коју предводи забављач (Џоел Греј).

Љубавне драме се одвијају у позадини све већег утицаја нацизма у Вајмарској републици. Ако су на почетку филма једва приметни (један јуришник је избачен из кабареа као хулиган), онда како се радња развија, људи у смеђим униформама са кукастим крстом постепено попуњавају кадар. До краја филма они су највећи део публике.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „AFI Catalog Cabaret”. catalog.afi.com. Приступљено 22. 6. 2023. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]