Кућа Вукашина Милошевића у Кучајни

С Википедије, слободне енциклопедије
Кућа Вукашина Милошевића у Кучајни
Кућа Вукашина Милошевића
Опште информације
МестоКучајна
ОпштинаКучево
Држава Србија
Време настанкаоко 1830.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуРегионални завод за заштиту споменика културе
spomenicikulture.org.rs/sr

Кућа Вукашина Милошевића у Кучајни, месту у општини Кучево, претпоствља се да је подигнута је око 1830. године. Једноставан просторни склоп чини је занимљивим примером народног градитељства, који представља рану фазу у развоју моравског типа кућe. Због својих одлика кућа је проглашена за непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Изглед куће[уреди | уреди извор]

Пошто је подигнута на нагнутом терену у дворишту власника, кућа се састоји од високог приземља и подрума, који је једним делом укопан у терен. Њена основа је у облику ћириличног слова Г. Зидови су изведени у бондручној конструкцији испуњеној чатмом. Носе их темељи изведени од ломљеног камена. Кров је сложене конструкције покривен ћерамидом.

У просторном смислу кућа је дводелна са подужним тремом препуштеним у једном делу у диванхану, испод које се налази улаз у подрум. На трему су дрвени профилисани стубови и ограда од шашовца. Ниво приземља је преко трема са тереном повезан масивним бочним каменим степеништем. Унутрашњи простор приземља подељен је на „кућа“ и собу, док је у подруму једна просторија .

Власник не живи више у њој, па кућа убрзано пропада.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]