Тврђава Рам

Из Википедије, слободне енциклопедије
Disambig.svg
За остале употребе, погледајте чланак Рам.


Координате: 44° 48′ 46" СГ Ш, 21° 19′ 48" ИГД

Тврђава Рам
Тврђава Рам
Тврђава Рам
Опште информације
Место Рам
Општина Општина Велико Градиште
Држава Застава Србије Србија
Врста споменика тврђава
Време настанка XII век
Тип споменика Споменик културе од великог значаја
Степен заштите II степен заштите
Власник Република Србија
Надлежна установа за заштиту Завод за заштиту споменика културе Смедерево
Надлежна институција
Седиште Велико Градиште
Адреса Житни трг 1 12220 Велико Градиште
Телефон (012) 62-122
Факс (012) 62-128
Интернет страна Званични сајт
Електронска пошта [1]

Рам је тврђава на обали Дунава у истоименом селу, удаљена 25 km од Пожаревца односно 15 km од Великог Градишта. Смештен је на стени која се са североисточне стране спушта ка Дунаву, а претпоставља се да је град подигнут насупрот тврђави Харам која се налазила на другој страни реке од које данас није ништа остало. Данас су остаци града у доста добром стању.

Прошлост Рама[уреди]

Није познато када је Рам подигнут, али он сигурно спада међу најстарије утврде на овим просторима. Најстарији запис о њему датиран је у 1128. годину када су у његовој близини Византинци потукли Мађаре. Након што су Турци овладали нашим крајевима, окренули су се краљевини Мађарској и освајању Панонске низије. У циљу заштите десне обале Дунава турски султан Бајазит II (1480—1512) је прерадио и ојачао постојећу утврду за потребу борбе ватреним оружјем, тако да Рам представља једну од најстаријих артиљеријских утврда у Србији.

Изглед Рама[уреди]

Рам има основу неправилног петоугла, највеће дужине 34m и ширине 26m. Град чини 5 кула на четири нивоа (3 спрата и приземље), по једна у сваком од темена односно 3 на источном и 2 на западном бедему. У град се улази кроз Донжон кулу смештену у југозападном темену утврде. Тврђава је опкољена ниским бедемом и широким сувим шанцем. Шанац се прелази мостом смештеним подно куле у југоисточном темену којим се улази у простор између тврђаве и ниског бедема око ње. На свим бедемима (осим на западном, који је окренут ка Дунаву) се на истом растојању од кула налазе посебни отвори за топове.

Тврђава

Рам данас[уреди]

Рам је данас доста добро очуван. Куле су у добром стању, изузев југоисточне чији је предњи део скоро у потпуности уништен. Бедеми тврђаве су такође у солидном стању, док је мали бедем у траговима. Унутар тврђаве, уз западни бедем има остатака грађевине са основом правилног осмоугла са страницама дужине 3m. Недалеко од утврде су Турци подигли караван сарај око кога се временом развило данашње место. Цео простор тврђаве је археолошки испитан током 1980. године. У некадашњем караван сарају је тренутно (септембар 2008) у изградњи православна црква. Током 2013. изнет ја план о реконструкцији Рамске тврђаве.[1]

Види још[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Викиостава
Викимедијина остава има још мултимедијалних датотека везаних за: Тврђава Рам


Грешка цитирања Чланак има ознаке <ref>, али није пронађена потребна ознака {{наводи}} (или <references/>); $2