Кућа Марка Станојевића у селу Лесковац

С Википедије, слободне енциклопедије
Кућа Марка Станојевића у селу Лесковац
Опште информације
МестоЛесковац
ОпштинаКнић
Држава Србија
Време настанкакрајем 19. века
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Крагујевац
www.kulturnonasledje.com

Кућа Марка Станојевића у селу Лесковац, насељеном месту на територији општине Кнић, представља непокретно културно добро као споменик културе, одлуком Владе РС бр. 663-15245/2014 од 7. децембра 2014. године.[1]

Кућа је подигнута, према породичном предању, крајем 19. века. Постављена је на ниском темељу од ломљеног камена у блатном малтеру. Зидови соба грађени су у бондручној конструкцији са испуном од чатме, а угаони део, где се налази „кућа” грађен је од тесаних храстови талпи спојених на „ћерт”. На југозападном делу куће се налази скраћен трем, ограђен са доње и горње стране унизаним шашовцима, са кога се улази у унутрашњост куће. Четвороводан кров покривен је ћерамидом над којим су два зидана димњака.

У основи је четвороделна грађевина која се састоји од „куће” и три собе. У „кући” се налази отворено огњиште, а од непокретног мобилијара има долап који је причвршћен за зид „куће”. Собни прозори, на којима се налазе хоризонталне дрвене пречке и двокрилни дрвени капци са украсним шаркама, су визуелно упечатљиви, а на „кући” се налази мали отвор на талпама са шубером.

Због своје развијене и специфичне просторне организације, занимљивог и аутентичног скраћеног трема, очуваног отвореног огњишта у „кући” и карактеристичних детаља, овај споменик културе сведочи о друштвеним вредностима и социјалном контексту времена у ком је настао, па тиме представља вредан пример народног градитељства. Због својих архитектонских, друштвено-културних и естетских вредности представља значајно остварење у народном градитељском наслеђу Србије с краја 19. века.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Кућа Марка Станојевића у селу Лесковац”. Завод за заштиту споменика културе Крагујевац. Приступљено 08. 01. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]