Црква Покрова Пресвете Богородице у Јарменовцима

С Википедије, слободне енциклопедије
Стара црква у Јарменовцима
Стара црква
Опште информације
МестоЈарменовци
ОпштинаТопола
Држава Србија
Врста споменикаСпоменик културе
Време настанка1860.
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.kulturnonasledje.com

Црква Покрова Пресвете Богородице у Јарменовцима, насељеном месту на територији општине Топола, налази се на благом узвишењу изнад села, у централном делу порте, недалеко од нове цркве. Првобитно, ова црквица била је средином 18. века саграђена у оближњој Белановици, али је 1860. године приликом градње нове цркве, пренета у Јарменовце.

Црква представља непокретно културно добро као споменик културе, Одлуком СО Топола бр. 281 од 3. јуна 1994. године. Раније, део иконостаса из 18. века са царским дверима и две престоне иконе у цркви утврђени су за непокретно културно добро - споменик културе, решењем Завода за заштиту споменика културе Крагујевац бр. 186/1 од 20. марта 1972. године.[1]

Опис[уреди | уреди извор]

Црква по својој унутрашњој конструкцији подсећа на тип цркве брвнаре, док њен спољни изглед даје утисак грађевине са бондручним системом и двоводним кровом благог нагиба, тако да више личи на профани објекат него на храм. Издужне је основе са тространом апсидом на источном делу. Зидови су омалтерисани и жуто окречени. Засведена је полуобличастим сводом. Састоји се од мање припрате и наоса.

Од иконостаса из 18. века очуване су само царске двери и две престоне иконе. На царским дверима насликане су Благовести, а престоне иконе су са представама Богородице и Христа Пантократора. Иконописац који је сликао ове иконе био је пореклом Грк што се може видети из потписа који је оставио у доњем левом углу на престоној икони Богородице. Поред потписа мајстора на икони се налази и текст донатора са годином настанка икона која је тешко читљива, али је сигурно да су иконе настале у деветој деценији 18. века.

Све иконе рашене су у техници темпере на дасци која је претходно добро грундирана. Иконе су сликане у класичним традицијама, боје су употребљене чисто, без валера, а позадина и ореоли златни. Иконе су уједначеног квалитета, припадају истом мајстору и показују његово велико познавање заната и добру традицију.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Стара црква у Јарменовцима”. Завод за заштиту споменика Културе Крагујевац. Приступљено 19. 3. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]