Ламинци (село)

Координате: 45° 03′ С; 17° 12′ И / 45.05° С; 17.20° И / 45.05; 17.20
С Википедије, слободне енциклопедије
Ламинци
Административни подаци
ДржаваБосна и Херцеговина
ЕнтитетРепублика Српска
ОпштинаГрадишка
Географске карактеристике
Координате45° 03′ С; 17° 12′ И / 45.05° С; 17.20° И / 45.05; 17.20
Временска зонаUTC+1 (CET), љети UTC+2 (CEST)
Површина43 km2
Ламинци на карти Босне и Херцеговине
Ламинци
Ламинци
Ламинци на карти Босне и Херцеговине

Ламинци је заједнички назив за село које се налази у Босни и Херцеговини, Републици Српској, у ствари, састоји од четири села: Ламинци Брезици, Ламинци Дубраве, Ламинци Јаружани, Ламинци Сређани. Село Дубраве се дијеле на Горње и Доње Дубраве-Ламинци.

Географски положај[уреди | уреди извор]

Према карти размјере 1:25000, село Ламинци је дужине 12 km, а ширине 5 km. Површина Ламинаца је 43 km2, од тога на Дубраве отпада 17 km2, Брезике 11 km2, Јаружане 8 km2 и на Сређане 7 km2.

Ламинци се налазе у изразитој равници Лијевча поља, у непосредној близини ријеке Саве и ушћа ријеке Врбаса.

Приближно средиште Ламинаца налази се на мјесту званом Лисичији бријег, који се раније звао Центар, у народу познат као Цинтор. На том мјесту саграђена је српска православна црква Светог Пророка Илије, која се налази на 94.13 метара надморске висине.

Ламинци су дио општине Градишка и граниче се са запада са селима Ровине, Дубраве и Лисковац, са сјевера селима Брестовчина, Греда, Ново село, Горња Долина, са истока селима Дуго Поље, Гламочани, (које припадају општини Србац), Кочићево и са југа селима Трошељи и Топола.

Клима[уреди | уреди извор]

Ламинци се готово тачно налазе на 45 степену сјеверне географске ширине тј. Због таквог географског положаја у Ламинцима су јасно изражена сва четири годишња доба, са својим познатим карактеристикама, при чему су зиме хладне а љета топла. Најљепше годишње доба у Ламинцима су прољеће и јесен.

Лијевче поље и Ламинци у њему, шире гледајући, ограничени су са истока планином Мотајицом, која се наставља висинским рубом што се завршава на југу изнад Бање Луке и на западу планинама Козаром и Просаром. На сјеверу, преко Саве, пружа се шири равничарски појас Славоније, све до славонских планина. Због таквог географског положаја од вјетрова најчешћи су југо и сјеверац.

Становништво[уреди | уреди извор]

По националном саставу становништва, ово је изразито српско село у Босни и Херцеговини, Републици Српској. Прије Другог свјетског рата, у Ламинцима више од 90% становништва чинили су Срби. Поред њих, у том периоду, живјело је око 20 породица Хрвата у предјелу званом Прошевица и приближно толико њемачких породица, те неколико породица Чеха и Пољака.

По попису становништва (1981), у Ламинцима живе 3184 становника или 74 ст./km2

Име[уреди | уреди извор]

Поријекло имена Ламинци није до краја објашњено. Нема коријена у словенским језицима, али постоји муслиманско женско име Ламија. Оправдана је претпоставка да су Ламинци добили име по имену Ламија, као беговски посјед поклоњен као мираз при удаји кћери и назван по њој. Ламиначка села су добила своје називе по шумама, луговима, пропланцима, јаругама и води којом је село обиловало, нарочито за вријеме излива ријеке Саве. село Сређани се налази у средини Ламинаца, како му и име каже.

Презимена[уреди | уреди извор]

Бабић, Бабчић, Бајић, Башкола, Баљак, Божић, Борјановић, Будимир, Буква, Буторац, Бенцуз, Васић, Векић, Видачковић, Вујат, Вујановић, Вукић, Вуковић, Вукајловић, Гаврић, Гашић, Гвозден, Гојковић, Голуб, Грановац, Дејановић, Делић, Добрић, Дринић, Ђорђић, Ђукић, Ерак, Змијанац, Иваштанин, Илић, Јанковић, Калајџић, Касагић, Каура, Качавенда, Кесић, Клепић, Ковачевић, Ковачић, Кондић, Коњевић, Крагуљ, Кресојевић, Крстановић, Kукрић, Лазић, Латинчић, Лекић, Лисица, Лукић, Лулић, Мајкић, Малбашић, Малешевић, Мандић, Марјановић, Марковић, Марчетић, Мацура, Мачкић, Микач, Микић, Милановић, Миловановић, Милосављевић, Мракић, Новаковић, Павковић, Поњаушић, Перић, Пећанац, Поповић, Радуловић, Ратковић, Ристић, Ромић, Савановић, Сарајлић, Скакић, Слијепчевић, Сладојевић, Смиљанић, Совиљ, Спасојевић, Станишљевић, Станојевић, Стегић, Стојчевић, Стојичевић, Ступар, Суботић, Тепић, Тимарац, Тодоровић, Томић, Тргић, Тубин, Ћулибрк, Црнић, Цумбо, Чакаљ, Чугаљ, Шобот, Шобота.

Спорт[уреди | уреди извор]

Фудбалски клуб „Ламинци“.

Култура[уреди | уреди извор]

КУД "Дукати" — Брезици Ламинци.

„Петровдански сабор“ — годишња манифестација КУД-а "Дукати", међународни фестивал игре, пјесме и народне традиције. На манифестацији се окупљају културно-умјетничка друштва и пјевачке етно-групе.

Познате личности[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Врањеш, Мирко. Ламинчани у три рата, „Графомарк“, Лакташи, 2010