Портал:Босна и Херцеговина

Из Википедије, слободне енциклопедије


Flag of Bosnia and Herzegovina.svg
Добродошли на


Положај Босне и Херцеговине

Босна и Херцеговина је држава у југоисточној Европи на Балканском полуострву. Главни град је Сарајево. Заузима површину од 51.129 km². На сјеверу и западу се граничи са Хрватском, на југу са Црном Гором и Србијом на истоку, док дужином од 26 km излази на Јадранско море. Босна и Херцеговина се састоји од два ентитета: Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине и посебног дистрикта Брчко. У њој живе три народа: Бошњаци, Срби и Хрвати, који су конститутивни на цијелој територији Босне и Херцеговине. Према процјени Агенције за статистику Босне и Херцеговине од 30. јуна 2005. године број становника је 3.842.537.

Босна и Херцеговина је била једна од 6 република Социјалистичке Федеративне Републике Југославије. По распаду Југославије у њој је вођен грађански рат између сва три најбројнија народа. Рат је завршен 14. децембра 1995.

Даље


Cartella blu.jpg
Nuvola filesystems services.png
Nuvola apps kedit.png
   
Поглед на Добој са тврђаве

Добој је градско насеље и сједиште општине Добој у Републици Српској, Босна и Херцеговина на реци Босни. Пре последњег рата био је сједиште општине која је обухватала подручје од 691 km². Тај простор сада припада општинама Добој, Добој Исток, Добој Југ и Усора. Прва од ових општина се налази у Републици Српској док се остале три налазе у Федерацији БиХ. Према подацима из 1991. године у општини је живело 102.549 становника, од чега у самом граду 27.498 становника.

Добој је један од најстаријих градова у држави и један од најважнијих градских центара у северном дијелу Босне и Херцеговине. Град је највећи жељезнички чвор у Бих и сједиште Жељезница Републике Српске.

Даље...

Cartella blu.jpg
Nuvola apps kolourpaint.png
Nuvola apps kedit.png
   
Планина Јахорина зими
Планина Јахорина зими.
Cartella blu.jpg
Help-browser.svg
Nuvola apps kedit.png
   
Cartella blu.jpg
Nuvola apps kolourpaint.png
Nuvola apps kedit.png
   
[[Слика:{{{слика}}}|средина]]
Изабрани чланак
Смртовница Срђану Алексићу

Срђан Алексић (1966 — 1993) је био Србин из Требиња, глумац аматер и пливачка нада, познат по томе што је изгубио живот бранећи суграђанина Муслимана од батинања.

Срђанов отац је у читуљи написао:

Викицитати „Умро је вршећи своју људску дужност.”
({{{2}}})

Председник Републике Србије Борис Тадић је 14. фебруара 2012. године одликовао постхумно Срђана Алексића златном медаљом Милош Обилић за испољену храброст и дело личног херојства.

Председник Републике Српске Милорад Додик га је 9. јануара 2013. одликовао „Орденом части Републике Српске са златним зрацима“.

Portal.svg Остали портали на Википедији на српском језику
Википортал
АнтарктикАнтичка ГрчкаАнтички РимАргентинаАрхеологијаАстрономијаБања ЛукаБеоградБиографијаБиологијаБосна и ХерцеговинаБутанВаздухопловствоВидео-игреВојна историја СрбаВојскаГеографијаГеофизикаГрчкаЕвропаЕвропска унијаЕгиптологијаЕкологијаЕротика и порнографијаИнформатика и рачунарствоИсторијаИталијаЈезераЈСД ПартизанJугословенска војска у отаџбиниЈужни СуданКанадаКњижевностКошаркаКраљевина ЈугославијаКулинарствоЛГБТМађарскаМакедонијаМатематикаМедицинаМузикаНародноослобoдилачка борбаНауке о ЗемљиНемачкаНишОлимпијске игреОпштина БаточинаПланинеПозориштеПољскаПравослављеПрви светски ратПтицеРеволуционарни раднички покрет ЈугославијеРепублика СрпскаРокРусијаСД Црвена ЗвездаСједињене Америчке ДржавеСпортСрбијаСукоби на територији СФРЈСФРЈТенисТенковиТрамвајски саобраћајТурскаУжицеУједињене нацијеУједињено КраљевствоУкрајинаУметностФантастикаФизикаФизичка хемијаФилмФормула 1ФранцускаФудбалХемијаХералдикаХокеј на ледуХрватскаХришћанствоЦрна ГораЧилеШведскаШпанија
Види још: Минипортали