Портал:Босна и Херцеговина

Из Википедије, слободне енциклопедије


Flag of Bosnia and Herzegovina.svg
Добродошли на


Положај Босне и Херцеговине

Босна и Херцеговина је држава у југоисточној Европи на Балканском полуострву. Главни град је Сарајево. Заузима површину од 51.129 km². На сјеверу и западу се граничи са Хрватском, на југу са Црном Гором и Србијом на истоку, док дужином од 26 km излази на Јадранско море. Босна и Херцеговина се састоји од два ентитета: Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине и посебног дистрикта Брчко. У њој живе три народа: Бошњаци, Срби и Хрвати, који су конститутивни на цијелој територији Босне и Херцеговине. Према процјени Агенције за статистику Босне и Херцеговине од 30. јуна 2005. године број становника је 3.842.537.

Босна и Херцеговина је била једна од 6 република Социјалистичке Федеративне Републике Југославије. По распаду Југославије у њој је вођен грађански рат између сва три најбројнија народа. Рат је завршен 14. децембра 1995.

Даље


Cartella blu.jpg
Nuvola filesystems services.png
Nuvola apps kedit.png
   
Застава Босне и Херцеговине

Босна и Херцеговина је држава у југоисточној Европи на Балканском полуострву. Заузима површину од 51.209,2 km². На сјеверу, западу и југу се граничи са Хрватском, на југoистоку са Црном Гором, и Србијом на истоку, док код Неума с дужином обале од 21,2 km излази на Јадранско море. Главни град Босне и Херцеговине је Сарајево. Босна и Херцеговина се састоји од два ентитета: Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине и посебног дистрикта Брчко. У њој живе три народа: Бошњаци, Срби и Хрвати, који су конститутивни на цијелој територији Босне и Херцеговине. Према процјени Агенције за статистику Босне и Херцеговине од 30. јуна 2007. године број становника је 3.842.942.

Босна и Херцеговина је била једна од 6 република Социјалистичке Федеративне Републике Југославије. По распаду Југославије у њој је вођен грађански рат између сва три најбројнија народа. Рат је завршен 14. децембра 1995.

Даље...

Cartella blu.jpg
Nuvola apps kolourpaint.png
Nuvola apps kedit.png
   
Панорама Крешева.
Панорама Крешева.
Cartella blu.jpg
Help-browser.svg
Nuvola apps kedit.png
   
Cartella blu.jpg
Nuvola apps kolourpaint.png
Nuvola apps kedit.png
   
[[Слика:{{{слика}}}|средина]]
Изабрани чланак
Др. Младен Стојановић

Др Mладен Стојановић је рођен 7. априла 1896. године у Приједору, Босна и Херцеговина (тада Аустро-Угарска). По занимању је био љекар. Као члан КПЈ био је активан и прије почетка другог свјетског рата. У НОБ је ступио 1941., а погинуо је 1942. године у селу Јошавка. За народног хероја проглашен је 7. јула 1942. године.

Младен је рођен у православној српској породици. Отац, Симо Стојановић је био православни свештеник. Као ђак Младен је завршавао разред по разред гимназије у Тузли и све више исказивао љубави према својој родној груди и њеном народу, који је био окупиран од стране Аустро-Угарске. Као ђак тузланске гимназије припадао је напредној омладини, повезаној са Младом Босном.

22. јуна 1941. године усташе су др Младена Стојановића ухапсиле као комунисту и затвориле у Приједору са још 40 талаца. 17. јула 1941. године запаливши сламу у затворској ћелији и искористивши забуну стражара, успио је да побјегне...

Portal.svg Остали портали на Википедији на српском језику
Википортал
АнтарктикАнтичка ГрчкаАнтички РимАргентинаАрхеологијаАстрономијаБања ЛукаБеоградБиографијаБиологијаБосна и ХерцеговинаБутанВаздухопловствоВидео-игреВојна историја СрбаВојскаГеографијаГеофизикаГрчкаЕвропаЕвропска унијаЕгиптологијаЕкологијаЕротика и порнографијаИнформатика и рачунарствоИсторијаИталијаЈезераЈСД ПартизанJугословенска војска у отаџбиниЈужни СуданКанадаКњижевностКошаркаКраљевина ЈугославијаКулинарствоЛГБТМађарскаМакедонијаМатематикаМедицинаМузикаНародноослобoдилачка борбаНауке о ЗемљиНемачкаНишОлимпијске игреОпштина БаточинаПланинеПозориштеПољскаПравослављеПрви светски ратПтицеРеволуционарни раднички покрет ЈугославијеРепублика СрпскаРокРусијаСД Црвена ЗвездаСједињене Америчке ДржавеСпортСрбијаСукоби на територији СФРЈСФРЈТенисТенковиТурскаУжицеУједињене нацијеУједињено КраљевствоУкрајинаУметностФантастикаФизикаФизичка хемијаФилмФормула 1ФранцускаФудбалХемијаХералдикаХокеј на ледуХрватскаХришћанствоЦрна ГораШведскаШпанија
Види још: Минипортали