Лондонска Кула

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Лондон тауер)
Лондонска Кула
Tower of London
Светска баштина Унеска
Званично имеЛондонска Кула
МестоLondon Borough of Tower Hamlets, Лондон, Уједињено Краљевство Уреди на Википодацима
Координате51° 30′ 30″ С; 0° 04′ 34″ З / 51.5082° С; 0.0761981° З / 51.5082; -0.0761981
Укључује
КритеријумКултурна: ii, iv
Референца488
Упис1988. (12. седница)
Веб-сајтhttp://whc.unesco.org/en/list/488

Лондонска Кула (енгл. Tower of London) или Бела Кула (енгл. White Tower)[1] или колоквијално Тауер је средњовековна тврђава која чини једну од средишњих градских тачака и налази се на источном рубу историјског средишта Лондона уз саму северну обалу реке Темзе. Под тим именом се често идентификује средишња четвороугаона грађевина у средишту (Бела Кула), но она представља и комплекс грађевина опасаних одбрамбеним зидом и јарком. Лондонски Тауер се од 1988. налази на списку светске баштине Унеско.

Средишњи дио Лондонског Тауера, Белу Кулу изградио је енглески краљ Виљем Освајач 1078. године,[1] примарно са задатком одбрамбене тврђаве која је требало да штити норманске освајаче Енглеске од спољних освајача али и од становништва Лондона. Изграђена је од камена увезеног из Француске на темељу нацрта и под надзором Француза Гундулфа, бискупа од Рочестера.

У 12. веку енглески краљ Ричард I Лавље Срце наредио је да се тврђава опаше одбрамбеним зидом и јарком, а јарак је потпуно завршио и учинио сврсисходним краљ Хенри III који је уједно тврђаву, изградњом пратећих зграда, учинио тада највећом краљевском палатом и резиденцијом. Градњу целокупног комплекса завршио је енглески краљ Едвард I у 13. веку.

Но, Лондонски Тауер је много познатији по својој функцији затвора, мучилишта и губилишта за високопозициониране краљевске затворенике и противнике од којих су већина биле значајне особе енглеске историје, као на пример: енглески краљ Хенри VI и његова супруга Маргарета Анжујска, брат краља Едварда IV Џорџ, краљ Едвард V и његов брат Ричард, друга супруга краља Хенрија VIII Ана Болен и њена снаха Џејн, пета супруга Хенрија VIII Катарина Хауард, краљица Џејн Греј и многи други.

Лондонски Тауер је до средине 20. века служио у војне сврхе и као затвор за поједине важне затворенике. Занимљивост је да је један од последњих затвореника Лондонског Тауера био и нацистички функционер Рудолф Хес који је у мају 1941. провео четири дана затворен у кули.

Данас се у Лондонском Тауеру чува круна краља Чарлса III и краљевски драгуљи. Лондонски Тауер обезбеђује елитна група чувара (основаних 1485) тзв. Yeomen Warders или Beefeaters (који су свој други и популарнији назив добили по томе што су током прошлости, у доба када је то била реткост, били храњени квалитетним месом). Данас ти чувари, осим послова чувања самог здања обављају и послове туристичких водича.

Још један куриозитет се везује уз Лондонски Тауер, а то су гаврани који су се сместили у тврђави и ту су већ вековима. Тренутно их је осам и сваки од њих има своје име. У самом народу значење реченице „бити послан у Тауер“ значило је бити ухапшен и затворен.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Гажевић, Никола (1974). Војна енциклопедија (књига 5). Београд: Војноиздавачки завод. стр. 124. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]