Мати (Грчка)

С Википедије, слободне енциклопедије

Мати (грчки: Máti, у преводу очи) је село у Грчкој. Ова одмаралиште се налази на источној обали Атике, 29 km источно од Атине.

Преглед[уреди | уреди извор]

Мати је популарна туристичка дестинација са неколико хотела, рибљих ресторана, кафана, кафића, барова, ноћних клубова, биоскопа под отвореним небом, пешчаним плажама и пристаништима за јахте. Лука поред, Рафина делује као приступна тачка на Егејско море и често је користе туристи, да стигну до многобројних острва. Пендели планине, које су покривене шумама, леже на западу и северозападу. Плаже покривају источни део и ресторани, хотели и кафане који леже на обали.

Мати је озбиљно погођена шумским пожарима 23. јула 2018. године, где је више од 80 људи умрло и око 170 рањено. Хиљаде аутомобила и кућа је уништено, остављајући Мати и околна села скоро изгореле до темеља.[1][2]

Географија[уреди | уреди извор]

Мати лежи источно од Пендели планине, на Марафонас Авенији северно од Рафине и јужно од Неа Макри. Мати је око 30 km источно од центра Атине.

Путеви и пруступ мору[уреди | уреди извор]

У град може да се уђе кроз Маратонос Авенију (EO54) на запад, или преко Дионисис планина северно-западно од Атине.

Мати је близу луке Рафина, која служи као локални центар за одмор трајекта на путу за Киклади острва.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Wildfires kill dozens on Greek coast”. 24. 7. 2018. Приступљено 25. 7. 2018 — преко www.bbc.com. 
  2. ^ Koutantou, Angeliki. „'Armageddon' fire in Greece kills at least 80, many missing”. IN (на језику: енглески). Архивирано из оригинала 26. 07. 2018. г. Приступљено 25. 7. 2018. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]