Милош Лаловић

С Википедије, слободне енциклопедије
милош лаловић
Милош Лаловић
Лични подаци
Датум рођења(1921-08-15)15. август 1921.
Место рођењаСтрашевина, код Никшића, Краљевина СХС
Професијадруштвено-политички радник
Деловање
Члан КПЈ од1942.
Учешће у ратовимаНародноослободилачка борба
СлужбаНОВ и ПО Југославије

Одликовања
Орден заслуга за народ са сребрним зрацима Орден братства и јединства са сребрним венцем Орден за храброст
Партизанска споменица 1941.

Милош Лаловић (Страшевина, код Никшића, 15. августа 1921), учесник Народноослободилачке борбе и друштвено-политички радник СР Црне Горе и СФР Југославије.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је 15. августа 1921. у Страшевини, у близини Никшића. Био је саветник Државног секретара за иностране послове и отправник послова Посланства ФНРЈ у Либану.

Студирао је Економски факултет у Београду. Члан је НОБ-а од 1941. када је учествовао као омладински руководилац, а касније је био комесар чете и комесар батаљона. Члан је Комунистичке партије Југославије (КПЈ) од 1942. године.

По ослобођењу Социјалистичке Федеративне Републике Југославије био је начелник Министра трговине и снабдевања НР Црне Горе. Обављао је и функције начелника Персоналног одељења Министарства спољне трговине ФНРЈ, помоћник министра-председника за промет робом, помоћник секретара за привреду ФНРЈ. Сарађивао је са економским часописима и дневник листовима. Био је амбасадор у Либану, Тунису.[1]

Носилац је Партизанске споменице 1941. и других југословенских одликовања, међу којима су — Орден заслуга за народ другог реда, Орден братства и јединства другог реда и Орден за храброст.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Рајовић, Радошин. 1970. Ко је ко у Југославији: југословенски савременици. Београд: Хронометар.