Незамисливо (филм)

С Википедије, слободне енциклопедије

Незамисливо
Кино-постер
Изворни насловUnthinkable
Жанрпсихолошки трилер
РежијаГрегор Џордан
Сценарио
  • Орен Моверман
  • Питер Вудворд
Продуцент
  • Марко Вебер
  • Колдекот Чаб
  • Ванеса Којфман
  • Бил Перкинс
Главне улоге
МузикаГрем Ревел
Директор
фотографије
Оливер Степлтон
Монтажа
  • Скот Честнат
СтудиоLleju Productions
Sidney Kimmel Entertainment
Kimmel International
ChubbCo Film
Senator Entertainment Co.
Година2010.
Трајање97 минута
ЗемљаСАД
Језикенглески
Буџет15 милиона долара
Зарада5,5 милиона долара[1]
IMDb веза

Незамисливо (енгл. Unthinkable) амерички је трилер филм из 2010. режисера Грегора Џордана. Главне улоге играју Самјуел Л. Џексон, Мајкл Шин и Кари-Ен Мос. Објављен је 14. јуна 2010. године, дајрект-ту-видео системом.[2] Филм је запажен по контроверзи коју ствара његова тема, мучење човека који прети да ће детонирати три нуклеарне бомбе у различитим градовима САД.[3]

Радња[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Бивши специјалац Делта форса, Американац Јусуф (Шин) снима видео. ФБИ-јева агентица Хелен Броди (Мос) и њен тим виде да је Јусуф у свим вестима и покрећу истрагу. Налазе се у средњој школи која је претворена у војно мучилиште. Ту погледају цео Јусуфов видео, где он прети да ће детонирати три нуклеарне бомбе у различитим градовима САД уколико се не удовољи његовим захтевима.

Х (Џексон), специјални испитивач, доведен је да би Јусуф силом открио локације нуклеарних бомби. Х бескрупулозно показује своје окрутне методе одмах на почетку: одсеца Јусуфове прсте малом сатаром. Запањена, агентица Броди покушава да заустави овакав приступ. Њени надређени јој појашњавају да су потенцијалне консеквенце катастрофалне и да су екстремне мере неопходне. Како се радња наставља, Х употребљава све страшније методе (Бродијева изиграва „доброг полицајца [en]”). Бродијева схвата да је Јусуф знао врло добро како ће бити мучен. Јусуф износи своје захтеве: жели да председник САД објави прекид подршке марионетским владама и диктатурама у муслиманским земљама, уз повлачење америчких трупа из свих исламских држава. Група која има задатак да спречи терористички напад одбацује могућност испуњавања Јусуфових захтева, цитирајући амерички закон непреговарања с терористима.

Када Бродијева оптужи Јусуфа да лажира претњу бомбама како би показао морални карактер Владе САД, он се наизглед слама и признаје да је све била обмана. Открива адресу да то и докаже. Полиција и војска проналази место из сцене видеа те доказ на крову. Војник уклања слику са електричног прекидача, након чега се активира Ц4 бомба у оближњем шопингу видљивом с крова. Погиба 53 људи. Озлојеђена на бесмислено страдање невиних, Бродијева се враћа до Јусуфа и реже му прса скалпелом. Јусуф се само узбуди и тражи да га још повреде. Оправдава смрти у шопингу и изјављује да Американци убијају толико невиних сваки дан. Јусуф каже да је намерно дозволио да га ухвате како би се суочио са својим противницима.

Х се пита да ли ће Јусуф да открије локације бомби ако му доведу супругу. Када је притворе, Х је доводи пред њеног мужа и прети да ће је повредити. Бродијева и други се противе овоме и у гужви покушају да је одведу. Из очаја и намере стављања већег притиска на Јусуфа, Х јој пререже врат а она искрвари пред свима. И даље без добијања онога што жели, сарадње, Х говори војницима да мора да предузме нешто незамисливо: жели да доведу двоје Јусуфове деце, дечака и девојчицу. Док Јусуф не чује, Х обећава да неће повредити децу. Јусуфова деца бивају доведена, а Х саопштава да ће их мучити ако се локације бомби ускоро не открију. Јусуф се слама и открива три адресе (у Њујорку, Лос Анђелесу и Даласу), али Х се не зауставља и приморава остале да интервенишу. Наводећи као доказ количину несталог нуклеарног материјала којим је Јусуф располагао (7—8 кг је пријављено, а 2 кг је потребно за једну експлозивну направу), Х инсистира да Јусуф није признао да постоји и четврта бомба. Х говори и да је све што је Јусуф до сада урадио било испланирано подробно. Знао је да ће га мучење сломити, тако да је испланирао и четврту бомбу о којој нико ништа не зна.

Сврха пређашњег мучења није била да сломе Јусуфа него да му покажу шта ће се десити с његовом децом ако не буде сарађивао. Званичник антитерористичке операције захтева да се Јусуфова деца поново доведу ради наставка испитивања условљавањем. Х захтева да му Бродијева доведе децу јер њена пристојност ће му осигурати морално одобравање за оно што мора да учини. Када Бродијева одбије да доведе децу и каже да је боље да страдају милиони људи него да се деца пре тога повређују, Х одвеже Јусуфа и ослобађајући га — саркастично му призна победу. Званичник потеже пиштољ и упери га у испитивача Х да би га приморао на наставак процеса извлачења информација. Јусуф успе да се домогне званичниковог пиштоља, замоли Бродијеву да се побрине за његову децу и изврши самоубиство. Бродијева изводи Јусуфову децу из друге просторије зграде напоље.

ФБИ јединица за деактивирање бомби стиже на локације које је одао Јусуф; на једној локацији бојник ресетује тајмер и спречи експлозију. Док му ФБИ честита, иза оближњег сандука приказује се додатна бомба чији тајмер одброји све до нуле.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Семјуел Л. Џексон испитивач Х (Хенри Харолд Хамфрис)
Мајкл Шин терориста Јусуф Ата Мухамед (Стивен Артур Јангер)
Кари-Ен Мос агентица Хелен Броди
Брандон Раут агент Ди-Џеј Џексон
Бенито Мартинез Х-ов помоћник Алварез
Гил Белоуз агент Винсент
Џошуа Харто агент Филипс
Мартин Донован директор ФБИ-ја Џек Сондерс
Стивен Рут Чарлс Томсон
Некар Задеган Јусуфова супруга Џехан Јангер
Мајкл Роуз пуковник Керкмеџијан
Хоумс Озборн генерал Полсон

Критика[уреди | уреди извор]

Политички саветник Чарлс В. Пења има мишљење да је „[у]лтимативно, [филм Незамисливо] о вековима старом питању, ’Да ли циљ оправдава средства?’... На крају, Незамисливо не даје одговор на питање... али пружа гомилу хране за размишљање.”.[4] Упркос томе што је похвалио драматичку вредност филма, филмски научник Метју Алфорд каже да је „естетички реализам и наизгледна озбиљност Незамисливог маска апсурдности његовог садржаја и реакционарске политике” чиме није добијен толико „сценарио из ноћне море” него више „бела књига Фредија Кругера”.[5] Сличну тачку гледишта има и ДВД колумниста Шон Ексмејкер који је филм назвао „неспретном полемиком која се одбија између граница стејџ-плеј дебате и тортурног порно спектакла”.[6]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Unthinkable - Box Office Data”. The Numbers. Приступљено 2011-07-26. 
  2. ^ Kirkland, Bruce (2010-06-13). „'Unthinkable' asks the hard questions about terrorism | Columnists | Opinion”. Toronto Sun. Приступљено 2011-04-29. 
  3. ^ Gregor Jordan's Unthinkable Архивирано на сајту Wayback Machine (9. новембар 2012) 2011-01-18, Cinematofilos.com.ar (језик: шпански)
  4. ^ Charles V. Peña, Risking the Unthinkable, 2010-09-17, http://original.antiwar.com/pena/2010/09/16/risking-the-unthinkable/
  5. ^ Matthew Alford, Movie Review: "Unthinkable – Pro-Torture Barbarism Emerges, Yet Again, in American Cinema", 2010-08-10 http://www.media-ocracy.com/?p=1300[мртва веза]
  6. ^ Sean Axmaker, DVDs for 06/15/10 – The Book of Eli, Mystery Train and Divided Heaven, 2010-06-15, http://www.seanax.com/2010/06/15/dvds-for-06-15-10-the-book-of-eli-mystery-train-and-divided/ Архивирано на сајту Wayback Machine (29. новембар 2017)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]