Нина Гавриловић

С Википедије, слободне енциклопедије
Нина
(Гавриловић)
Лични подаци
Световно имеМилијана Гавриловић
Датум рођења(1905-02-15)15. фебруар 1905.
Место рођењаВидова код Чачка, Краљевина Србија
Датум смрти8. децембар 1984.(1984-12-08) (78 год.)
Место смртиМанастир Јовање код Овчар Бање, СФРЈ
ГробМанастир Јовање код Овчар Бање
ПородицаИринеј Гавриловић, син (1930—2020)
монахиња Манастира Јовање
Године1970—1984

Нина (световно Милијана Гавриловић; Видова код Чачка, 15. фебруар 1905Манастир Јовање, 8. децембар 1984) била је српска православна монахиња Манастира Јовања, и мајка патријарха српског Иринеја Гавриловића.

Биографија[уреди | уреди извор]

Монахиња Нина (Гавриловић) рођена је 15. фебруара 1905. године у Видови код Чачка. Крштено јој име Милијана. Њен син Мирослав, као дете побожних родитеља, после Другог светског рата напушта други разред богословије у Призрену и долази у Манастир Преображење да буде искушеник. После две године искушеништва наствља са учењем богословије. Затим наставља школовање на Православном богословском факултету Универзитета у Београду. Потом се монаши са монашким именом Иринеј (Гавриловић).[1]

Извесно време проводи и на постдипломским студијама у Атини. Затим постаје професор богословије и ректор у Призрену, а онда нишки епископ. Његов брат и сестра од стрица одлазе такође у манастир. Милијана благочестива и побожна мајка, радујући се што јој син и остала деца из фамилије, у то побожно време, иду светим, монашким путем, у почетку често посећује Манастир Јовање и јовањске сестре за време игуманије Текле, као и богомољачке скупове, а затим се и сама одлучује, иако у старијим годинама, да пође као и деца монашким путем и да заврши свој живот светосавски, као монахиња. Милијана долази у Манастир Јовање 1970. године. На монашком постригу примила је монашко име Нина. Нова монахиња Нина поживила је још неколико година побожно и тихо у том ангеоском чину и монашком миру, а затим се упокојила у Господу у новом Манастиру Јовању 1984. године. Сахрањена је у порти на манастирском гробљу.[2]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ linksistem.com. „ЈУБИЛЕЈИ ЊЕГОВЕ СВЕТОСТИ ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ Г. ИРИНЕЈА”. www.eparhijazt.com (на језику: енглески). Приступљено 2021-09-24. 
  2. ^ „Dolazi u Vidovu i kad je veselje i kad je tuga - Društvo - Dnevni list Danas” (на језику: српски). Приступљено 2021-09-24. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]