ОМШ „Бранко Смиљанић” Градишка

С Википедије, слободне енциклопедије
Основна музичка школа „Бранко Смиљанић”
Типосновна школа
ЛокацијаМладена Стојановића бб
Градишка
Држава Босна и Херцеговина
Веб-сајтЗванични веб-сајт

ОМШ „Бранко Смиљанић” је основна музичка школа на подручју града Градишке. Налази се на адреси Младена Стојановића бб. Име је добила по Бранку Смиљанићу првом директору ове школе.

Историјат[уреди | уреди извор]

Прву музичку школу у Градишци основала је "Просвјета" 1934. године. Била је смјештена у Ђачком дому, а имала је 20 ученика, виолинску и клавирску секцију. Општина и "Просвјета" поклонили су школи клавир и пијанино. Светислав Тиса Милосављевић, бан Врбаске бановине, даровао је школи приручну библиотеку. Због финансијских потешкоћа и недостатка кадра, 1938. обустављен је њен рад. Доласком брачног пара Смиљанић, Татјане и Бранка, 1955. поново је почела да ради, под називом Нижа музичка школа. Радила је у Дому синдиката, а имала је стотинак ученика, на одсјецима за клавир и виолину. Када је породица Смиљанић отишла из Градишке у Бихаћ, 1959. године, школа је престала да ради. Поново је отворена 1975, али као подручно одјељење Музичке школе из Бање Луке. Радила је у просторијама Народног универзитета, одакле се 1989. преселила у ОШ "Васа Чубриловић", у чијем саставу је радила до краја 2002. године. Основна музичка школа "Бранко Смиљанић" у Градишци. Због повећаног броја ученика, октобра 2002. школа је постала самостална установа, под именом Основна музичка школа "Бранко Смиљанић". Децембра исте године добила је и нови простор за рад. Имапа је 148 ученика, на одсјецима за клавир, хармонику, гитару и виолину, и осам наставника. Одсјек за флауту отворен је 2005, када је основано и подручно одјељење у Козарској Дубици, rдje су четири наставника радила са 58 ученика, на одсјецима за клавир, хармонику и гитару. Основна музичка шкала "Бранко Смиљанић" има пет одсјека. Носи име првог директора и наставника ове школе, чија је кћерка Радмила Смиљанић првакиња Београдске опере.[1]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Енциклопедија Републике Српске. 2, В-Г. Бања Лука: Академија наука и умјетности Републике Српске. 2018. стр. 681. ISBN 978-99976-42-04-2.