Портал:Канада/Изабрана биографија фебруар

С Википедије, слободне енциклопедије
Селин Дион
Селин Дион

Селин Дион (пуно име Селин Мари Клодет Дион, Céline Marie Claudette Dion, рођена 30. марта 1968.) је франко-канадска поп певачица, повремено и аутор песама, носилац престижних Греми и Жино награда. Своју каријеру је почела раних 1980-тих певајући на француском језику, a на међународну музичку сцену се пробила наредне деценије.

Дион је рођена у великој, сиромашној породици у Шарлемању у Квебеку (Канада). У девојачким годинама, досегла је успех у франкофоном делу Канаде након што је њен менаџер и будући супруг, Рене Анжелил, ставио своју кућу под хипотеку како би финансирао њену прву плочу. Касније је постала позната у деловима Европе и Азије након победа на Јамахином светском фестивалу забавних песама 1982. и на Песми Евровизије 1988. 1990. године, Дион се пробила на англофоно музичко тржиште издајући албум Unison у издању Епик рекордса. Током 1990-тих постигла је светску славу и успех са неколико енглеских и француских албума, од којих су најуспешнији били Falling into You (1996.) и My Heart Will Go On (1998.), водећа нумера филма "Титаник" из 1998. 1999. године је објавила привремени раскид од индустрије забаве како би се посветила свом супругу, којем је нађен канцер ждрела.

Након трогодишње паузе, Дион се вратила на музичку сцену издајући подесно назван албум A New Day Has Come ("Нови дан је дошао"). До 2004. године продала је више од 175 милиона носилаца звука, и додељена јој је Шопар Дајамонд награда програма "Светске музичке награде" као најбоље продаваној певачици на свету. Дион наступа сваке ноћи у свом програму A New Day... у Цезар палати у Лас Вегасу, под уговором који траје до 2007. У њеној музици се чују утицаји разних жанрова, од поп и рока до госпела и класичне музике. Истичу се њени технички вешти и јаки вокали.

Даље...