Портал:Русија/Изабрани јануар

С Википедије, слободне енциклопедије

Москва (рус. Москва) је главни и највећи град Русије. Налази се на реци Москви и обухвата површину од 1097,12 km². По последњем попису из 2010. у Москви је живео 11.503.501 становник. Самим тим Москва је најнасељенији град у Европи, док урбано становништво града чини 1/12 руске популације.

Москва има статус града федералног значаја (федералног субјекта). Уз њу, такав статус у Русији има још само Санкт Петербург. Налази се у Централном федералном округу. Административно се дели на 10 округа који се деле на многобројне подручне управе.

У средишту града налази се Кремљ, утврђени комплекс који је до 1703. био политичко средиште Руског царства, а од 1918. Совјетског Савеза, и од 1991. Руске Федерације. Уз источни зид Кремља простире се Црвени трг, место многих државних церемонија. На тргу се налазе и две вероватно најпознатије московске грађевине - црква Св. Василија Блаженог и маузолеј Лењина.

Москва је такође велики економски и трговачки центар, дом великог броја милијардера. У 2007. Москва је другу годину за редом проглашена за град који је најскупљи на свету за живот.

Даље...