Портал:Фудбал/Изабрани мај 2022

С Википедије, слободне енциклопедије
Александар Митровић
Александар Митровић

Александар Митровић (Смедерево, 16. септембар 1994), српски фудбалер и репрезентативац. Игра на позицији нападача, а тренутно наступа за енглеског друголигаша Фулам. Рекордер је по броју постигнутих голова за репрезентацију Србије (укључујући и репрезентацију Југославије).

Био је члан омладинске школе Партизана. Сениорску каријеру је започео у Телеоптику 2011, а потписао је професионални уговор с Партизаном годину дана касније и у својој првој сезони с црно-белима освојио је Суперлигу Србије. У трансферу вредном пет милиона евра, Митровић је прешао у белгијски Андерлехт у коме је провео две сезоне притом постигавши укупно 44 гола на 90 утакмица у свим такмичењима. У првој сезони је с клубом био првак Првенства Белгије а у другој сезони је био најбољи стрелац истог. Године 2015, Митровић је за око 15 милиона евра прешао у енглески Њукасл јунајтед. Три године касније послат је на позајмицу у Фулам, а убрзо је и званично постао играч клуба с Крејвен котиџа након што је помогао клубу да обезбеди промоцију у Премијер лигу.

Митровић је био један од играча младе репрезентације Србије која је била победник Европског првенства до 19 година 2013. а и изгласан је за најбољег играча првенства. Исте те године, одиграо је прву утакмицу за сениорску селекцију Србије. Од тада је за Орлове одиграо више од 60 утакмица. Био је део састава Србије на Мундијалу 2018. у Русији. С дата 44 гола, Митровић је најбољи стрелац репрезентације Србије свих времена.

Даље...