Портал:Film/Izabrani članak/10. 2007

С Википедије, слободне енциклопедије

Matrix odnosno Matriks (eng. The Matrix) je naučnofantastični akcioni film scenarista i reditelja Larija i Endija Vahovskog (Larry i Andy Wachowski) u kome glume Kijanu Rivs (Keanu Reeves), Lorens Fišborn (Laurence Fishburne), Keri-En Mos (Carrie-Anne Moss), Džo Pantoliano (Joe Pantoliano) i Hugo Viving (Hugo Weaving). Premijerno je prikazan u Sjedinjenim Državama 31. marta 1999. godine i prvi je u nizu Matriks serije igranih i animiranih filmova, stripova, video-igara.

Zvanični distributer Tuck je ovaj film u Srbiji prikazivao pod nazivom Matrix — kako u bioskopima, tako i na DVD izdanjima.

Matrix je snimljen u koprodukciji američkog studija Warner Bros. i australijskog studija Village Roadshow Pictures. Gotovo sve scene snimane su u studijima Fox u Sidneju, kao i u samom gradu. Prepoznatljivi predeli nisu uključeni kako bi se stekao utisak generički stvorenog američkog grada.

U filmu je kôd koji reprezentuje sâm Matriks predstavljen kao padajući niz zelenih slovnih karaktera na monitoru računara. Ovaj kôd uključuje slovne karaktere katakane obrnute kao u ogledalu i latinična slova i brojeve. Uopšteno gledano, izgled filma uključuje prepoznatljivu zelenu boju u scenama koje se odvijaju u Matriksu, dok u scenama iz stvarnog sveta preovlađuje plava boja. U prilog tome ide i to da su planovi grada uključeni u enterijer u Matriksu, kako bi se nagovestila hladna, logična, veštačka priroda tog okruženja.