Пређи на садржај

Разговор:Томаш (бан Босне)

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије

Identitet osobe.[уреди извор]

U južnoslovenskoj istoriji se pominje jedan Toma(s), i to drugorođeni sin zetskog kralja Božina Vojislavljevića i Jakvinte. Najverovatnije je reč o njemu, s obzirom da je on jedini poznatiji južnoslovenski plemić toga imena i iz prve polovine dvanaestog stoleća. S obzirom da je Tomaš bio zetski princ, a uz to zatim i vladar Bosne, dolazimo do toga, da je sasvim izvesno znatan deo Bosne bio deo kneževine i kraljevine Zete. Nju je najverovatnije osvojio Stefan Vojislav od Vizantije, pošto je Zetu oslobodio vrhovne vizantijske vlasti, 1042. godine.

Ako uzmemo u obzir činjenice, da se kao prvi vladar Bosne, kao zasebne države, pominje ban Stefan, to da je on bio iz loze zetskog kralja Božina Vojislavljevića i to da je Dukljanski biskup greškom zamenio ime zetskog kneza Stefana Vojislava sa Dobroslav, dolazimo do toga da je prvi vladar Bosne, ban Stefan, bio zetski plemić i vladar Dobroslav...

Ban Vukomir, naslednik bana Stefana i prethodnik bana Tomaša, koji se pominje kod M. Orbina, najverovatnije je zetski kralj Vladimir Vojislavljević, koji je na neko vreme vratio mladu Bosnu pod zetsku jurisdikciju, dok nije otrovan po nalogu kraljice Jakvinte. Zetskom kralju Vladimiru Vojislavljeviću je srpski knez Vukan, deda kneza Nemanje Mirotočivog, pomogao da dođe na vlast u Zeti, pa je Orbin nenamerno napravio grešku u vezi imena zetskog vladara i Vladimir je greškom postao Vukomir. U vezi sa tim, ova stranica treba da se zove ban Tomaš.

Markon Padrino (разговор) 22:32, 3. фебруар 2022. (CET)[одговори]