Разговор с корисником:Aleksiciliri

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
   Добро дошли Добродошлица
Помоћ Здраво, добро дошли на Википедију на српском језику! Захваљујемо на учешћу у пројекту.

Википедија је енциклопедија на интернету коју свако може уређивати. Одвојите мало времена да бисте проучили основна начела и сазнали шта Википедија није.

Дугме за аутоматско потписивање
Дугме за аутоматско потписивање

На страницама за разговор потписујте се додавањем четирију тилди (~~~~). То можете учинити кликом на дугме које се налази изнад оквира за уређивање.

Препоручујемо да прочитате смерницу о писању српским језиком на Википедији. Чланци на Википедији на српском језику могу се равноправно уређивати ћирилицом и латиницом, екавицом и ијекавицом. Није допуштено мешање писама и изговора у једном чланку. Текстови писани без дијакритичких знакова биће уклоњени без одлагања.

If you don't speak Serbian: This is a welcome message sent to new users of the Serbian Wikipedia. Talk to us via our Village Pump in English!

Упутства
Пет стубова
Ауторска права
Речник

Надамо се да ћете уживати доприносећи Википедији и да ћете постати њен стални корисник. Ако имате било каква питања, слободно се обратите мени или другим уредницима на некој подстраници Трга. Такође, можете поставити питање свом ментору. Пријатан боравак! — Ђидо (разговор) 23:14, 9. април 2024. (CEST)[одговори]

Поставио сам питање мом ментору али док чекам одговор,питање и за вас. Хтео бих написати једну нову тему.Припремам грађу и већ сам при крају.Како се то изводи.Каква је процедура.Позз. — Aleksiciliri (разговор) 23:45, 9. април 2024. (CEST)[одговори]
Многи ускоче одмах да креирају нове странице, које онда испадну ван смерница Википедије, па буду обрисане, или други уредници их поправљају. Ја то не бих саветовао.
Почни са малим изменама. Поправи граматику, или типографску грешку негде. Допиши пар реченица (са изворима!) на неком постојећем чланку.
Гледај како изгледају добри чланци, научи техничке детаље о чланку: где користити инфокутије, структуру чланака, како се додају извори, итд. Када се извежбаш у техничком смислу, крени са новим чланцима.
Експериментиши у свом песку...
Поздрав,
Ђидо (разговор) 00:06, 10. април 2024. (CEST)[одговори]

Похвално је што желиш да допринесеш, али твоје писање и техника још имају мањкавости:

а) Води рачуна о типографији: додај размаке после интерпункције, користи искошавање уместо наводника (у већини случајева, ако их користиш, користи правописно исправне наводнике, не дупле зарезе).

б) Води рачуна о правопису: тачка иза редног броја (године), мало слово за присвојне придеве, и сл.

в) Стил писања: Твоје реченице су рогобатне, кратке, и пуне понављања. То се да само решити искуством, читањем других чланака и књига.

г) Да ли су оно стварно дословни цитати из књига? Не могу да верујем да један научник пише тако лоше. Ако стављаш цитате, не препричавај, већ прекуцај тачне речи аутора.

д) Додај изворе, одакле ти све ово што си додао?

ђ) Додај везе ка другим чланцима у текст, где је одговарајуће.

Мало сам то поправио: Посебно:Разлике/27695588‎.

Немој се обесхрабрити, и настави да учиш, али је очигледно да ти треба још праксе, нарочито у простој композицији реченица и кохерентне приче.

Ђидо (разговор) 17:35, 19. април 2024. (CEST)[одговори]

Слажем се са изнетим утисцима.Нешто сам и сам приметио.Али нисам стигао да исправим.Имам неке слике и кнјиге у Пдф-у али чекам да ми се дозволи да могу да их одпремим на Википедију .Тада ћу моћи да их користим. А друго,како да реч која представља наслов целе једне теме обележим као линк до те теме на другој страни на Википедији. Или можда може линк до неког видео снимка на Интернету или до неке веб странице на другим местима на Интернету ако је то допуштено.Могао бих да обогатим сам текст са истим детаљима.Хвала унапред.. — Aleksiciliri (разговор) 14:00, 24. април 2024. (CEST)[одговори]