Реј Томлинсон

С Википедије, слободне енциклопедије
Рејмонд Семјуел Томлинсон
Реј Томлинсон
Датум рођења23. април 1941.
Место рођењаАмстердам, ЊујоркСАД
Датум смрти5. март 2016.
Место смртиЛинколн, МасачусетсСАД
Занимањеинформатичар
Активни период19652016
Значајни радовипроналазак електронске поште
Веб-сајтopenmap.bbn.com/~tomlinso/ray/home.html

Рејмонд Семјуел Томлинсон (Амстердам, 23. април 1941Линколн, 5. марта 2016) био је амерички информатичар и програмер који је имплементирао први програм за електронску пошту на АРПАНЕТ (енгл. ARPANET) систему 1971. године.[1] То је био први систем који је могао да шаље пошту између корисникa на различитим рачунарима повезаним на АРПАНЕТ (енгл. ARPANET). Он је такође заслужан за проналазак TCP тросмерног руковања који је у основи HTTP и многих других кључних Интернет протокола.

Биографија[уреди | уреди извор]

Томлинсон је рођен у Амстердаму, Њујорк, али се његова породица убрзо преселила у мало село Вејл Милс, Броадаблин, Њујорк.[2] Његов отац, Рејмонд Томлинсон, је радио у фабрици тепиха, а касинје у трговини прехрамбеним производима. Његова мајка, Дороти Томлинсон, радила је у хемијској чистионици.[3] Похађао је Централну школу у Броадаблину, Њујорк. Касније је похађао Ренслерски политехнички институт (РПИ) у Троји, Њујорк, где је учествовао у програму сарадње са ИБМ-ом (енгл. IBM). Електротехнику је дипломирао на РПИ-у 1963. године.[4]

Након што је дипломирао на РПИ-у уписао је Масачусетски технолошки институт (МИТ) да би наставио своје образовање из електротехнике. Томлинсон је на МИТ-у радио у Групи за говорну комуникацију и развио је аналогно-дигитални хибридни синтисајзер говора као предмет своје тезе за магистарски рад из електотрехнике, коју је дипломирао 1965. године.[2]

Реј Томлинсон је преминуо у свом дому, у Линколну, Масачусетс, 5. марта 2016. године од срчаног удара.[2]

Каријера[уреди | уреди извор]

Године 1967. придружио се технолошкој компанији Болт, Беранек и Њуман (енгл. Bolt Beranek and Newman Inc.), где је помогао у развоју ТЕНЕКС (енгл. TENEX) оперативног система укључујући АРПАНЕТ (енгл. ARPANET) протокол за контролу мреже (NCP), имплементације Телнет-а и имплементације програма Creeper and Reaper (компјутерски црв и антивирус).

Компјутери са дељеним временом у ББН компанији међу којима је послатa првa електронска порука

Томлинсон је 1971. године осмислио екперименталан програм за слање датотека међу рачунарима преко АРПАНЕТ-а (енгл. ARPANET) под називом CPYNET. Искористио је већ постојећи програм SNDMSG, која представља рану електронску пошту за вишекорисничке рачунаре са дељеним временом под оперативним системом ТЕНЕКС (енгл. TENEX), и додао му програм CPYNET како би поруке могле да се шаљу међу различитим рачунарима преко мреже. Ради дизајнирања адресе, узео је @ (ет знак) којим је повезао име сваког корисника са индетификатором машине.[5][6]

Референца на Реја Томлинсона, проналазача е-поште

Награде и признања[уреди | уреди извор]

  • Године 2000. награду Џорџа Стибица компјутерски пионир од Америчког компјутерског музеја.
  • Године 2001. добио је Веби награду (енгл. Webby Award) од Међунардне академије дигиталних уметности и наука за животно дело.
  • Године 2002. часопис Discovery доделио му је Награду за иновацију.
  • Године 2004. добио је IEEE Internet Award заједно са Дејвом Крокером.
  • Године 2009, заједно за Мартином Купером, добио је награду Принца од Аустрије за научна и техничка истраживања.
  • Године 2011. на листи МИТ150 био је на 4. месту од 150 најбољих иноватора и идеја са МИТ-а.
  • Године 2012. Томлинсон је уведен у Кућу славних Интернета од стране Интернет друштва.
  • Од 2022. године, 23. априла обележава се Дан е-поште (енгл. Email Day), као годишњи национални празник у част Реја Томлинсона и његовог стварања е-поште.

Види још[уреди | уреди извор]

  1. Електронска пошта
  2. ARPANET

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Farivar, Cyrus. „E-mail inventor Ray Tomlinson, who popularized @ symbol, dies at 74”. arstechnica. Приступљено 29. март 2024. 
  2. ^ а б в „Ray Tomlinson: goodbye to the inventor of the @ in email addresses”. Pirelli & C. S.p.A. Приступљено 29. март 2024. 
  3. ^ Schofield, Jack. „Ray Tomlinson obituary”. The Guardian. Приступљено 29. март 2024. 
  4. ^ „Official Biography: Raymond Tomlinson”. Internet Hall of Fame. Приступљено 29. март 2024. 
  5. ^ „Ray Tomlinson sends the first email”. Centre for Computing History. Приступљено 29. март 2024. 
  6. ^ Tschabitscher, Heinz. „The First Email Message”. Life Wire. Приступљено 29. март 2024.