Рус (регион)

С Википедије, слободне енциклопедије
Рус у години 1237.

Рус, Руска земља (струс. Рѹсь, рѹсьскаѧ зємлѧ, рус. Русь, стгрч. Ῥωσία, лат. Ruthenia, стнорд. Garðaríki) је етниокултурни регион у источној Европи. Овим именом се називала и прва источнословенска држава — Кијевска Русија, а и неке кнежевине које су настале распадом ове државе имале као нпр. Галичко-волинска држава.

Употреба имена[уреди | уреди извор]

Након пада Кијевске Русије и стварања Пољско-литванске уније и разједињавања староруских земаља, различите територије задржавју ово име, као нпр. Бела Русија (одале потиче назив за данашњу Белорусију) или Мала РусијаМалорусија, која је обухватала углавном делове данашње Украјине. Још за време Велике московске кнежевине почиње да се користи и назив „Русија” упоредо с називом „Рус”. Назив „Руско царство” (рус. Русское царство) постаје званичан 1547. године, док назив „Русија” (рус. Россия) улази у званичну употребу 1654. године.

Први помен[уреди | уреди извор]

Најстарији историјски документ који сведочи о постојању древних руских земаља, су Западнофраначки анали. Државна творевина, о којој практично ништа није познато, у модерној историографији се конвенционално означава као Руски каганат.

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]