Споменик херојима са Кошара

С Википедије, слободне енциклопедије
Споменик јунацима са Кошара
Опште информације
ОпштинаГрадска општина Савски венац
Ентитет Београд
Држава Србија
Врста споменикаспоменик
Време настанка2020.

Споменик јунацима са Кошара се налази у парку прекопута Клиничко-болничког центра "Др Драгиша Мишовић" у Улици хероја Милана Тепића на територији Градске општине Савски венац у Београду.

Откривен је 2020. године и дело је академског вајара Миодрага Мише Рогана.[1]

Историјат[уреди | уреди извор]

Иницијативу за подизање споменика покренуо је Српски телеграф. Идеју је подржало Удружење ликовних уметника Србије. Одређено је да споменик изради академски вајар Миодраг Роган, председник вајарске секције УЛУС-а, а прве најаве су биле да ће бити постављен у Пионирском парку или на Калемегдану.[2]

Целокупна израда споменика је коштала 25.000 евра, а сам аутор је пројекту приступио волонтерски, односно није прихватио никакав хонорар, већ је радио бесплатно.[2] Новац је скупљан путем добровољних прилога. Споменик је неколико година стајао у пасажу на Теразијама, у близини Крсмановићеве куће, све до 2020. године када је постављен поред споменика хероју мајору Милану Тепићу у парку прекопута Клиничко-болничког центра "Др Драгиша Мишовић" на територији Градске општине Савски венац.

Дана 14. јула 2021. године, председник Републике Србије Александар Вучић је положио венац на споменик.[3]

Композиција[уреди | уреди извор]

Споменик садржи три скулптуре које представљају српске војнике у различитим историјским периодима. Ту су српски средњовековни витез, српски војник из периода Балканских ратова и Првог светског рата, те припадник Војске Југославије. Нити један од њих не носи оружје, већ само штитове, чиме се наглашава да учествују у одбрамбеним ратовима, односно да бране своју земљу. На штитовима се налазе симболи српске хералдике (двоглави орао и крст са четири оцила).

На постаменту су исписана имена 108 војника, подофицира, официра, резервиста и добровољаца Војске Југославије који су погинули током битке на Кошарама 1999. године.

Споменик је висок 3 метра, а тежак 800 килограма.[4]

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Вучић положио венац на Споменик јунацима са Кошара”. Радио телевизија Србије. 14. јун 2021. 
  2. ^ а б „Podignimo spomenik junacima sa Košara: Srpski Telegraf skuplja novac za obeležje herojima”. Srpski telegraf. 1. 6. 2017. 
  3. ^ „Председник Вучић положио венац на Споменик јунацима са Кошара”. Председник Републике Србије. 14. 06. 2021. 
  4. ^ „Spomenik junacima sa Košara kod bolnice DR Dragiša Mišović: Otkrivanje na Vidovdan?”. Večernje novosti. 13. 06. 2020.