Сунчаница са љуштуром

Из Википедије, слободне енциклопедије
Сунчаница са љуштуром
RNK Macrolepiota 00.jpg
Систематика
царство: Fungi
раздео: Basidiomycota
класа: Basidiomycetes
ред: Agaricales
породица: Entolomataceae
род: Macrolepiota
Биномијална номенклатура
Macrolepiota rhacodes
Екологија таксона
Животна форма:
детритојед

Сунчаница са љуштуром (лат. Macrolepiota rhacodes) или чупава сунчаница, је јестива гљива, врло слична сродној обичној сунчаници. Расте у свим шумама, а нарочито у мешовитим и багремовим, а има је и у воћњацима, а за разлику од обичне сунчанице више воли хлад. Веома је честа. Време раста у касно лето и у јесен (од септембра до новембра). Једе се само шешир (који се често у кулинарству похује).

Опис[уреди]

  • Шешир: пречника 10-30 см., округао или јајолик, старији скоро потпуно раван, основна боја беличасто-крем са тамнијим љуспама.
  • Листићи: беличасти, густи, мекани.
  • Дршка: висока 15-40 см., пречника 1-2cm, дрвенаста, танка при врху, ваљкаста, шупља, глатка и боје као и шешир, дно гомољасто задебљано, носи трајни покретни прстен. При дужем притиску прстију постаје тамно браон.
  • Месо бело, мекано, скоро неосетног укуса и мириса.
  • Споре у маси беле.

Употреба у кулинарству[уреди]

Сунчаница са љуштуром је јестива, али само ако је довољно термички обрађена, јер у супротном може изазвати стомачне тегобе. Чак и добро спремљена може изазвати проблеме са варењем код неких особа, па и алергијске реакције. Такође, може се помешати са отровном Chlorophyllum molybdites, која успева у суптропској клими (код нас је нема), али која има зелене споре.

Слике[уреди]

Напомена: Опис гљиве у овом чланку није потпун нити је довољан за коректну и сигурну идентификацију гљиве. Непажњом врло лако се јестиве гљиве могу помешати са отровним. Уколико се поједу отровне уместо јестивих гљива, може доћи до тешких оштећења појединих органа, а неретко и до смрти оног који их је појео. Стога вам никако не препоручујемо да, ако желите да скупљате гљиве, користите само опис из овог чланка како бисте их препознали, већ да се темељније и детаљније обавестите о изгледу исте као и начину за њено препознавање код неког стручњака за гљиве.

Сродне врсте:[уреди]

Литература[уреди]

  • Мартић, М. 2003. Наше гљиве. Легенда: Чачак. ISBN 86-7784-049-4

Спољашње везе[уреди]

Викиостава
Викимедијина остава има још мултимедијалних датотека везаних за: Сунчаница са љуштуром