Факултет ликовних умјетности Универзитета Црне Горе

С Википедије, слободне енциклопедије
Факултет Ликовних Умјетности Универзитета Црне Горе
Факултет Ликовних Умјетности, ФЛУ
Факултет Ликовних Умјетности Универзитета Црне Горе
Типдржавни
Оснивање1988.
АфилијацијаУниверзитет Црне Горе
ЛокацијаЦетиње, Црна Гора
Језиксрпски

Факултет ликовних умјетности Универзитета Црне Горе јесте једна од образовних институција Универзитета Црне Горе. Факултет се налази на Цетињу, у згради некадашње руске амбасаде у Црној Гори.

Ликовно образовање на Цетињу почело је оснивањем Средње умјетничке школе 1947. године.[1] Осамнаестог. маја 1988. године званично је основан Факултет ликовних умјетности. Факултет се налази у згради некадашње руске амбасаде коју је пројектовао италијански архитекта и која је заштићена Законом о историјским споменицима.

Организација[уреди | уреди извор]

Факултет ликовних уметности представља савремену уметничку и образовну установу која организује рад на академским основним, специјалистичким и мастер студијама у оквиру следећих студијских програма:

Центар 42°[уреди | уреди извор]

Центар за истраживање уметности 42° Факултета ликовних умјетности основан је 2010. године. Његов циљ је да промовише савремену умјетност и њену продукцију. У оквиру Центра се налази библиотека (која обухвата наставни материјал Факултета ликовних умјетности и Факултета драмских умјетности), галерија и 2 апартмана за смјештај гостујућих професора.[2]

Референце[уреди | уреди извор]